Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Poslanci schválili zákaz stáčania kilometrov a používanie antiradarov

Ilustračné foto Foto: Tablet TV

Novela zakazuje zadováženie technických prostriedkov alebo softvéru či ponúkanie služieb smerujúcich k neoprávnenej manipulácii s odometrom.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Neoprávnená a úmyselná manipulácia s odometrom, teda počítadlom najazdených kilometrov v automobiloch, bude od marca v administratívno-právnej rovine zakázaná. Poslanci dnes 117 hlasmi schválili novelu zákona o podmienkach prevádzky vozidiel, ktorú predložili Anton Martvoň a Otto Brixi (obaja Smer-SD).

Novela zakazuje zadováženie technických prostriedkov alebo softvéru či ponúkanie služieb smerujúcich k neoprávnenej manipulácii s odometrom. Vynovený zákon má teda postihovať priamo tých, ktorí pretáčajú kilometre a poskytujú s tým súvisiace služby, a nie bežných obyvateľov, ktorí často predávajú svoje vozidlo, ale nevedia, že má pretočené kilometre. Za neoprávnené a úmyselné manipulácie s odometrom bude môcť Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) uložiť pokutu od 5000 eur do 50.000 eur. A to až do dvoch rokov odo dňa, keď sa SOI dozvedela o porušení povinnosti, najneskôr však do piatich rokov.

"Ako ukazuje dlhoročná slovenská aj zahraničná prax, pretáčanie kilometrov je v súčasnosti veľmi výhodným obchodom, na ktorom sa dá obohatiť. S príchodom digitálnych odometrov nastúpili 'softvéroví' odborníci a stáčanie kilometrov dostalo iné rozmery. Pri tomto úkone si dnes už nikto nezašpiní ruky, kilometre sa totiž stáčajú pomocou počítača napojeného priamo do servisnej zásuvky na aute," uviedli Martvoň a Brixi.

Ich novela preto ustanovuje aj povinnosť pre stanice technickej kontroly zaznamenať stočené kilometre do informačného systému. Súčasťou právnej normy je aj sprievodná novela zákona o reklame, kde sa zakazuje prezentácia informácií, výrobkov, technických prostriedkov alebo ponúkanie služieb upravujúcich odometre.

Martvoň a Brixi presadili tiež zákaz poskytovania služieb spojených s pretáčaním odometrov, zákaz používania tzv. antiradarov, ako aj majákov neoprávneným osobám.

Prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu sa do novely dostal aj zákaz pre autobazáre a predajcov vozidiel predávať, ponúkať a sprístupňovať vozidlá s pretočenými kilometrami na trh. V prípade porušenia zákona budú hroziť niekoľkotisícové pokuty až odobratie živnostenského oprávnenia. "Od orgánu dozoru, ktorým je Slovenská obchodná inšpekcia, by mohli dostať pokutu od 3000 do 50.000 eur. Pri opakovanom porušení sa horná hranica pokuty zvyšuje na dvojnásobok a SOI bude môcť dať živnostenskému úradu podnet na zrušenie živnostenského oprávnenia opakovane previnilému podnikateľovi alebo autobazáru," priblížil Martvoň. Zdôraznil, že rovnaké sankcie budú hroziť aj tým, čo pretáčajú kilometre, alebo montujú neoprávnené antiradary do áut na slovenský trh.

Všetky správne orgány ako napríklad STK, polícia či stanice kontroly originality, a iné osoby, napríklad servis, budú mať povinnosť v prípade, že preukázateľne zistia na aute pretočené kilometre, to nahlásili Slovenskej obchodnej inšpekcii. "Inak bude hroziť pokuta do 300 eur za nenahlásenie," doplnil Martvoň.

STK bude povinná prostredníctvom kontrolného technika urobiť vždy do centrálneho systému záznam, že auto má pretočené kilometre na odometri. "STK má mať povinnosť upozorniť na to majiteľa vozidla, aby si to dal správne nastaviť u oprávneného subjektu. Inak mu dovtedy STK na základe metodiky a predpisov ministerstva dopravy nebude môcť vydať osvedčenie o STK," doplnil poslanec.

Podľa Spolku na ochranu vlastníkov automobilov (SOVA) je na Slovensku približne 130.000 áut s upraveným počtom kilometrov. To autá pri predaji nielen predražuje, ale môže to spôsobiť aj oveľa horšie následky. "Auto s vyšším počtom najazdených kilometrov by totiž malo podstúpiť úplne iné servisné prehliadky, inak hrozí zlyhanie dôležitých dielcov, čo môže mať fatálne následky," uvádza SOVA.