Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Poslanci si slávnostne prevzali osvedčenia o zvolení do parlamentu

Snímka z odovzdávania osvedčení o zvolení poslanca do NR SR v sále Ústavy v historickej budove NR SR na Župnom námestí 11.marca 2016 v Bratislave. Na snímke predseda SNS Andrej Danko (vľavo) pri preberaní osvedčenia o zvolení za poslanca NR SR z rúk predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduarda Báránya. Foto: TASR - Martin Baumann

Do 150-miestneho parlamentu zasadne 77 nových poslancov, zvyšní členovia snemovne obhájili svoje miesta z predchádzajúceho volebného obdobia.

Bratislava 11. marca (TASR) - Osvedčenie o zvolení do Národnej rady (NR) SR si dnes prevzali z rúk predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduarda Bárányho poslanci. Ako prvý dostal osvedčenie líder víťaznej strany Smer-SD Robert Fico.

Do 150-miestneho parlamentu zasadne 77 nových poslancov, zvyšní členovia snemovne obhájili svoje miesta z predchádzajúceho volebného obdobia. Delegovaní zástupcovia sa však de iure stávajú zákonodarcami až po zložení poslaneckého sľubu predpísaného Ústavou SR. Ak niektorý poslanec sľub odmietne alebo ho zloží s výhradou, stratí mandát.

Oficiálnym víťazom sa stala strana Smer-SD so ziskom 28,28 %, čo jej vynieslo 49 kresiel v parlamente. Druhá v poradí, strana SaS, získala 12,10 % a 21 kresiel. Tretím najúspešnejším bolo hnutie OĽaNO-NOVA s počtom hlasov 11,02 % a 19 postov. Okrem týchto strán sa do parlamentu dostali aj SNS s 8,64 % hlasov (15 kresiel), Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko s počtom hlasov 8,04 % (14 kresiel). Ďalej Sme rodina - Boris Kollár s počtom hlasov 6,62 % (11 kresiel), Most-Híd získal 6,5 % (11 kresiel). A nakoniec strana #Sieť dostala od voličov 5,6 %, čo jej vynieslo 10 postov v budúcom parlamente.

Do 30 dní od volieb sa poslanci zídu na ustanovujúcej schôdzi Národnej rady SR, na ktorej zložia ústavou predpísaný sľub. Ten znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života." Zároveň rozhodnú o obsadení parlamentných orgánov.

Hoci novozvolení poslanci sľub ešte nezložili, už teraz im patrí poslanecký plat. Jeho základná výška je 1961 eur. Poslancom patria okrem toho aj paušálne náhrady. Člen snemovne s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji dostáva k platu 1385 eur a poslanec s trvalým pobytom mimo tohto kraja 1615 eur.