Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Poslanci si správu ombudsmanky o porušení práv stále nechcú vypočuť

Jana Dubovcová Foto: TASR/Martin Baumann

Alojz Hlina (nezaradený) sa neúspešne dožadoval stanovenia termínu prednesenia ďalšej správy o vyšetrovaní kauzy Gorila tak, ako si to pred časom poslanci odhlasovali.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Mimoriadna správa verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej, v ktorej hovorí o možnom porušovaní základných práv a slobôd zo strany niektorých orgánov, sa nedostane ani na rokovanie 27. schôdze NR SR. Poslanci dnes hlasovaním odmietli návrh Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) podporený aj ďalšími troma opozičnými stranami, aby sa o týchto veciach diskutovalo i v pléne.

Dubovcová v správe, ktorú predložila ešte v auguste, okrem iného píše, že konaním niektorých orgánov došlo a dochádza nielen k závažnému porušeniu základných práv a slobôd, ale aj to, že porušenie sa týka väčšieho počtu osôb a z nich aj veľkého počtu maloletých detí, najmä rómskej národnostnej menšiny. Správa poukazuje na možnosti prístupu rómskych detí k vzdelaniu, keď sú zaraďované do špeciálnych tried často len pre svoj pôvod a prináša tiež iný pohľad na raziu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou.

Plénum zamietlo aj všetky ďalšie opozičné návrhy na doplnenie programu 27. schôdze. Richard Vašečka (OĽaNO) neuspel s požiadavkou, aby bol Jaroslav Baška (Smer-SD) z čela Výboru pre obranu a bezpečnosť odvolaný, keďže sa stal predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja. "Vyzývam v rámci skvalitnenia práce, aby sme zvolili iného poslanca. Nebude to zvládať," obával sa Vašečka.

Daniel Lipšic (nezaradený) neúspešne žiadal ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú (nominantka Smeru-SD) o správu o situácii v nitrianskej nemocnici, kde došlo k bieleniu v zdravotnej dokumentácii. "Lekárka, ktorá na to upozornila, je perzekvovaná. Odvážnych ľudí, ak sa ukáže, že mali pravdu, by mal štát chrániť," apeloval.

Mikuláš Huba (OĽaNO) opakovane s neúspechom chcel požiadať vládu o predloženie správy, ktorá by hovorila o príprave SR na predsedníctvo v EÚ. Zsolt Simon (Most-Híd) si nevynútil od vlády správu o dosiahnutých výsledkoch rokovania o spoločnej poľnohospodárskej politike či správu o náraste spotreby rýb ako výsledok reklamnej kampane rezortu pôdohospodárstva.

Helena Mezenská (OĽaNO) si zase chcela vypočuť generálneho riaditeľa RTVS z dôvodu, že na neobjektivitu verejnoprávnych médií opakovane upozorňujú protestujúci občania. Ján Mičovský (OĽaNO) nepresvedčil kolegov, aby zaviazali vládu predložiť návrhy, ako chce riešiť čoraz ťaživejšiu situáciu našej krajiny. "Zúfalstvo, beznádej a frustrácia, ktorú vyjadrili aj obyvatelia Banskobystrického kraja, svedčia o tom, že politické reprezentácie Slovenska dlhodobo neriešia základné potreby občanov," myslí si.

Alojz Hlina (nezaradený) sa neúspešne dožadoval stanovenia termínu prednesenia ďalšej správy o vyšetrovaní kauzy Gorila tak, ako si to pred časom poslanci odhlasovali. Táto správa však na programe napriek uzneseniu parlamentu vôbec nie je.