Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Poslanci #Siete odmietajú prípadný klub s poslancami zo Sme rodina

Na archívnej snímke predseda #SIETe Radoslav Procházka. Foto: TASR/František Iván

Z oficiálneho stanoviska #Siete vyplýva, že strana nevylúčila prípadnú spoluprácu s trojicou poslancov od Borisa Kollára. Nábor však nerobí, nevidí dôvod to siliť.

Bratislava 3. júna (TASR) - Viacerí poslanci Národnej rady SR za #Sieť nechcú prípadný spoločný klub s trojicou poslancov z klubu Sme rodina Petrom Marčekom, Martinou Šimkovičovou a Rastislavom Holúbekom, s ktorých prácou údajne nie sú v hnutí Borisa Kollára spokojní. Reagovali tak na medializované úvahy o vytvorení takéhoto klubu.

"Nie, nesúhlasím. Politika nemôže byť o kupčení s hlasmi za každú cenu a ak by sa toto stalo, bol by to veľký šrám na fungovaní tejto vládnej koalície," uviedol pre TASR podpredseda #Siete Eduard Adamčík.

Pre podpredsedníčku strany Katarínu Csáfalvayovú je neprijateľné sedieť v spoločnom klube so zástancami extrémistických názorov. "Nepovažujem hodnoty, s ktorými išla do volieb táto strana, za zlučiteľné s tým, čo dlhodobo presadzujem," poznamenala.

Zmysel v klubovej spolupráci s trojicou poslancov zo Sme rodina nevidí ani člen predsedníctva #Siete Igor Janckulík. "Neviem, na čo by to bolo dobré, vládna koalícia vládne, má dostatok hlasov, pohodlnú väčšinu v parlamente, takéto kroky vôbec nie sú potrebné, sú zbytočné a len rozladia voličov," povedal.

Z oficiálneho stanoviska #Siete vyplýva, že strana nevylúčila prípadnú spoluprácu s trojicou poslancov od Borisa Kollára. Nábor však nerobí, nevidí dôvod to siliť. "Koalícia je stabilná v zostave, v akej funguje dnes," odkázala hovorkyňa #Siete Karmen Németová.

#Sieť sa podľa jej slov nevyhýba normálnej pracovnej ani ľudskej komunikácii v parlamente a nebude sa jej vyhýbať ani v budúcnosti. "Akákoľvek užšia spolupráca si však vyžaduje spoločné vnímanie cieľov v parlamentnej práci. Takto ďaleko sme zatiaľ s nikým nehovorili a žiadny nábor nerobíme. Ak vznikne prirodzený záujem o bližšiu spoluprácu, budeme o jej možnostiach hovoriť najskôr medzi sebou," odpovedala Németová na otázky TASR, či má #Sieť záujem o trojicu poslancov a či už s nimi rokovala. Rovnaký postoj má aj poslankyňa Alena Bašistová.

O tom, ako sa vyvinie situácia v Sme rodina, rozhodne klub na svojom rokovaní. Údajne by trojica mohla v klube skončiť. Objavili sa aj informácie, že by mohli ísť do #Siete. Trojlístok to označil za nezmyselné fámy. "Nevieme, kto tieto informácie šíri a posúva ich do médií, ale môžeme jednoznačne potvrdiť, že sa nezakladajú na pravde," uviedli vo svojom stanovisku Marček, Šimkovičová a Holúbek.

S ich prácou má byť nespokojný šéf hnutia Kollár. O odchode trojice poslancov sa hovorilo už pred pár týždňami. Vtedy to odmietli. V pondelok (30.5.) Kollár Denníku N povedal, že Marček, Šimkovičová a Holúbek v parlamente nič nerobia, s ničím neprichádzajú, len tam sedia a hlasujú. Marček pre TASR uviedol, že nepovažuje za prácu poslanca faktické poznámky či repliky v rozprave. Chce sa podieľať na "zákonodarných iniciatívach napĺňajúcich ciele nášho programu".

Hnutie Sme rodina má v parlamente 11 poslaneckých kresiel. Ak by trojica poslancov odišla alebo by ich vyhodili, klub by mal len osem poslancov. Ešte by existovať mohol, ale nesmel by už prísť o žiadneho zákonodarcu, inak by zanikol. Trojica poslancov by však pomohla #Sieti, ktorá by mohla založiť klub. To sa jej na začiatku volebného obdobia nepodarilo, keďže jej odišli traja poslanci a zostali len siedmi. Na vytvorenie klubu treba aspoň ôsmich poslancov.