Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Poslanci nateraz skončili debatu o otvorení 2. piliera

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter Foto: TASR/Michal Svítok

Sporitelia majú podľa návrhu novely zákona dostať možnosť vystúpiť z 2. piliera od 15. marca do 15. júna 2015 tohto roka.

Bratislava 30. januára (TASR) - Poslanci nateraz v parlamente ukončili diskusiu o otvorení 2. dôchodkového piliera. O posunutí novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorá má umožniť sporiteľom vystúpiť z kapitalizačného piliera, by mali hlasovať v utorok (3.2.).

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) vo svojej záverečnej reči uviedol, že rozprava k právnej norme bola príliš ideologická. Ocenil však, že niektorí opoziční poslanci schvaľujú otvorenie 2. piliera. "Bola tu deklarovaná táto potreba aj z opozičných lavíc, čo je pre mňa pozitívum. V 2. pilieri sú totiž aj takí sporitelia, ktorí tam nemajú, čo robiť. Boli podvedení a sú tam omylom. To je realita a toto chceme riešiť," skonštatoval Richter.

Sporitelia majú podľa návrhu novely zákona dostať možnosť vystúpiť z 2. piliera od 15. marca do 15. júna 2015 tohto roka. Tak ako pri predchádzajúcich otvoreniach druhého piliera, zákon umožní aj doň vstúpiť. Vystúpiť z druhého piliera budú môcť všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku či predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS), prípadne ktorí si s ňou dohodli vyplácanie výnosu z investovania. Sporiteľ, ktorý sa rozhodne vystúpiť z druhého piliera, bude musieť podľa návrhu rezortu práce doručiť Sociálnej poisťovni (SP) písomné oznámenie s prejavom vôle, aby mu zaniklo právne postavenie sporiteľa. Tá následne o tom informuje sporiteľovu DSS, ktorá prevedie jeho nasporenú sumu tvorenú z povinných príspevkov vrátane výnosu z nich na účet SP v Štátnej pokladnici. Ak si sporiteľ platil dobrovoľné príspevky, nasporená suma tvorená z týchto príspevkov vrátane výnosu mu bude vyplatená.

Minister práce zároveň nevylúčil, že v budúcnosti bude potrebné urobiť v 2. pilieri zmeny. "Vidím priestor na to, aby sme hľadali rozumný spôsob regulácie. Viem si predstaviť debatu o technickej úrokovej miere, o úmrtnostných tabuľkách. V tejto chvíli som však presvedčený, že zákon je dobrý. My sme len opravili to, čo sa zbabralo, keď sa 2. pilier zavádzal," doplnil Richter.

Otvorenie kapitalizačného piliera tak nemusí byť posledným opatrením. "Ako krajné riešenie nevylučujem, že zmeníme, doplníme, alebo rozšírime inštitúcie, ktoré budú môcť vyplácať dôchodky z 2. piliera," priblížil šéf rezortu práce s tým, že by úspory sporiteľom mohla napríklad v budúcnosti vyplácať aj Sociálna poisťovňa. "V tejto chvíli to však nepripúšťam," dodal Richter.