Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Noví poslanci už zvolili predsedu aj podpredsedov parlamentu

Novovymenovaný predseda NR SR Andrej Danko reční počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) VII. volebného obdobia 23. marca 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Podpredsedami parlamentu sa stali Béla Bugár - 114 hlasov, Martin Glváč - 117 hlasov, Andrej Hrnčiar - 110 hlasov, Lucia Nicholsonová - 105 hlasov. Správu aktualizujeme.

Bratislava 23. marca (TASR) - Noví poslanci dnes zložili sľub a postupne schvaľujú do parlamentných funkcií svojich kolegov.

Pozrite si reportáž:


Poslanci 112 hlasmi zvolili Andreja Danka za predsedu parlamentu


Predsedom NR SR sa stal Andrej Danko, hlasovalo za neho 112 poslancov zo 146, ktorí si prevzali hlasovacie lístky.



Parlament si zvolil podpredsedov


Podpredsedami parlamentu sa stali Béla Bugár - 114 hlasov, Martin Glváč - 117 hlasov, Andrej Hrnčiar - 110 hlasov, Lucia Nicholsonová - 105 hlasov.



Všetkých 19 výborov pozná svojich predsedov, pomer je 11:8


Všetkých 19 výborov Národnej rady SR už pozná svojich predsedov. Zvolení boli dnes v tajnej voľbe, a to na základe dohody, že koalícia obsadí 11 predsedníckych postov a opozícia osem. Smer-SD má šesť predsedníckych kresiel, SNS a Most-Híd po dve a #Sieť jedno. SaS a OĽaNO-NOVA nominovali po troch predsedoch a Sme rodina dvoch. ĽSNS žiadneho predsedu výboru nemá.



Lipšic: Koalícia chce mať v brannobezpečnostnom výbore superväčšinu

Vládna koalícia nerešpektuje výsledok parlamentných volieb a vo Výbore NR SR pre obranu a bezpečnosť si chce zabezpečiť superväčšinu. V pléne parlamentu to dnes vyhlásil opozičný poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA).

Poslanec upozornil, že koalícia má 81 poslancov a opozícia 69. "Teda pomer hlasov vo výboroch je 8:7 či 7:6. Je zarážajúce, že pri niektorých kľúčových výboroch tento pomer rešpektovaný nie je. Takéto rozloženie výborov tu bolo za vlády Vladimíra Mečiara. V brannobezpečnostnom výbore bol doteraz pomer hlasov koalície a opozície 7:6, teraz to má byť 7:5, pritom koalícia má menej hlasov ako v minulom volebnom období. Tento výbor bude kľúčový na to, aby sa na ňom rokovalo o rôznych kauzách a korupcii, a zrejme bude výbor potrebné zvolávať často," povedal Lipšic.

Danko chce vniesť do parlamentu kultúru, dôstojnosť a slušné správanie


Politika v Národnej rade SR má byť kultúrna. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii nový predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

"Mojou veľkou ambíciou v Národnej rade SR je vniesť kultúru, dôstojnosť, slušné správanie. Správanie, kde sa ctí opozícia, iný názor, správanie, kde sa nerobia teatrálne gestá," vyhlásil.



Remišová prišla na bicykli, S. Petruchová má trochu problém s presunmi, Šimkovičovej bolo dusno


Poslankyňa Národnej rady SR Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) plánuje chodiť do parlamentu na bicykli.

Žiadne väčšie problémy v parlamente nemala zatiaľ ani poslankyňa na vozíčku Silvia Petruchová z OĽaNO-NOVA. Komplikácie má ale s presunmi.

Dusno prekážalo v snemovni poslankyni Martine Šimkovičovej. Na otázku či očakáva aj iné dusno v pléne odvetila: "Vzhľadom na zloženie vlády to bude pestré, tak sa máme na čo tešiť."


Kotleba žiadal menej podpredsedov NRSR, predtým so štyrmi súhlasil


Národná rada SR bude mať štyroch podpredsedov ako doteraz. Rozhodli o tom poslanci hlasovaním. Líder ĽSNS Marian Kotleba navrhoval zníženie počtu na troch.

Poslanci za #Sieť nemajú vlastný klub, budú pôsobiť ako nezaradení


Poslanci Národnej rady SR za #Sieť budú v parlamente pôsobiť ako nezaradení. Na zriadenie vlastného klubu totiž nemajú dosť poslancov. Treba ich aspoň osem, #Sieť ich má sedem. Do klubu Mosta-Híd nevstúpili, ani to neplánujú. Povedal to predseda strany Radoslav Procházka.

Poslanec za SMER-SD Ľuboš Blaha: Fašistov v NR SR nebudem šetriť


Staronový poslanec NR SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) tvrdí, že si dáva pozor, aby ho niekto nezastrelil. Reagoval tak na to, že si nový poslanec za ĽSNS Krupa doniesol do NR SR zbraň.



Dvaja poslanci OĽaNO-NOVA a SaS prišli so židovskou hviezdou


Poslanci Národnej rady SR Viera Dubačová (OĽaNO-NOVA) a Ondrej Dostál (SaS) si na dnešnej ustanovujúcej schôdzi parlamentu žltou hviezdou na hrudi pripomínajú premenu Nemecka na nacistickú diktatúru. Židovskú hviezdu si pripli aj preto, aby upozornili na nebezpečenstvo fašistov v parlamente.



Novozvolení poslanci zriadili prvé dva výbory a zvolili ich šéfov


Poslanci Národnej rady SR dnes zriadili Mandátový a imunitný výbor NR SR a za jeho predsedu v tajnej voľbe zvolili Richarda Rašiho zo Smeru-SD (126 hlasov). Snemovňa zároveň zriadila Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a za predsedu si tajne vybrala Martina Poliačika zo SaS (122 hlasov).



Poslanci sľúbili vernosť Slovenskej republike, výhradu nemal nikto


Poslanci Národnej rady SR, ktorých si ako svojich zástupcov zvolili občania v parlamentných voľbách 5. marca, dnes zložili ústavou predpísaný sľub. Týmto aktom sa ujali výkonu poslaneckého mandátu.



"Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života," sľúbilo 150 členov snemovne. Poslanci sľub skladajú tak, že po jeho verejnom prečítaní položia pravú ruku na Ústavu SR, povedia "sľubujem", podajú ruku predsedovi parlamentu a podpíšu sa. Odmietnutím sľubu alebo zložením sľubu s výhradou stráca poslanec mandát, výhradu nemal nikto.



Ako prvý si túto povinnosť splnil dosluhujúci predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý zložil sľub do rúk končiacej podpredsedníčky NR SR Jany Laššákovej (Smer-SD). Po ňom nasledovali Laššáková a ďalší dosluhujúci podpredsedovia parlamentu Miroslav Číž (Smer-SD) a Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA). Ako ďalší skladali sľub členovia končiacej vlády Smeru-SD, ktorí boli zvolení za poslancov a postupne ďalší členovia 150-členného zákonodarného zboru.

Pozrite si veľku fotogalériu z Národnej rady SR


Na programe 20-bodovej schôdze bude aj tajná voľba predsedu Národnej rady SR. Stať sa ním má šéf SNS Andrej Danko, ktorý po svojom zvolení prevezme od Pellegriniho vedenie schôdze. Tá bude pokračovať tajnou voľbou štyroch podpredsedov snemovne. Za Smer-SD kandiduje Martin Glváč, za Most-Híd Béla Bugár, za #Sieť Andrej Hrnčiar a ako zástupca opozície je nominovaná Lucia Nicholsonová (SaS).

Ďalšia tajná voľba sa bude týkať predsedov 19 parlamentných výborov. Štvorčlenná koalícia Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť obsadí 11 kresiel, opozičným stranám SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina pripadlo spolu osem predsedníckych pozícií. Opozičná ĽSNS nebude mať žiadneho predsedu výboru.