Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Poslanci Smeru-SD navrhujú viac chrániť symboly miest a obcí

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Poslanci Richard Raši a Otto Brixi navrhujú v novele zákona o obednom zriadení ochranu symbolov miest a obcí.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Poslanci Národnej rady SR Richard Raši a Otto Brixi (obaja Smer-SD) chcú viac chrániť symboly miest a obcí. Ich ochranu navrhujú v novele zákona o obednom zriadení. Parlament by sa ňou mal zaoberať v septembri.

"Súčasná právna úprava poskytuje symbolom obcí, ktorými sú erb obce, vlajka obce, pečať obce a znelka obce, nedostatočnú ochranu," tvrdia sociálni demokrati.

Poukazujú, že symboly obce môžu v súčasnosti používať právnické a fyzické osoby len so súhlasom obce. "Toto určenie však nie je vyvážené žiadnou sankciou, ktorú by bolo možné uložiť v prípade, že tieto osoby použijú symboly mesta v rozpore s udeleným súhlasom alebo si ho dokonca vôbec nevyžiadajú," upozorňujú poslanci.

Podľa nich sú symboly obcí často používané bez súhlasu obce. "Sú používané na rôzne komerčné účely spôsobom, ktorý nezodpovedá ich schválenému vyobrazeniu, niekedy až dehonestujúco," tvrdia predkladatelia.

Nazdávajú sa, že treba vytvoriť taký rámec, ktorý by symbolom obcí poskytol dôstojné postavenie, umožnil obciam dohliadať na ich správne použitie a vyobrazenie a v prípade nesprávneho použitia či použitia bez súhlasu obce umožnil sankcie.