Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Strana NOVA chce pomôcť ukrajinskej opozícii, navrhuje dve cesty

Daniel Lipšic Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poslanci sa s ukrajinskou opozíciou dohodli, že slovenskej strane poskytne zoznam sudcov, ktorí odsudzujú demonštrantov na pomerne prísne tresty za údajné trestné činy spáchané proti vládnej moci.

Bratislava 7. februára (TASR) - Poslanci hnutia NOVA sa chystajú pomôcť ukrajinskej opozícii. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil líder hnutia a poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic (nezaradený), ktorý v týchto dňoch aj s kolegami Jozefom Kollárom a Jurajom Drobom (obaja nezaradení) Ukrajinu navštívili a stretli sa s opozičnými lídrami vrátane Vitalija Klička.

"Mohli by sme im pomôcť v tom, že by sme sa pokúsili ľuďom zraneným počas demonštrácií poskytnúť lekársku starostlivosť u nás. Takúto ponuku už dostali a aj ju realizujú v Poľsku a Litve. Bolo by to gesto solidarity," povedal Lipšic.

Poslanci sa tiež s ukrajinskou opozíciou dohodli, že slovenskej strane poskytne zoznam sudcov, ktorí odsudzujú demonštrantov na pomerne prísne tresty za údajné trestné činy spáchané proti vládnej moci. "Keďže ide vo väčšine prípadov o zmanipulované procesy, skúsili by sme cez naše ministerstvo vnútra a zahraničných vecí dosiahnuť, aby ľuďom uvedeným na zozname neposkytovala EÚ a členské štáty víza. Je to konkrétny krok voči ľuďom, ktorí sa spreneverili výkonu svojej funkcie a ohrozujú slobodu a demokraciu na Ukrajine," vysvetlil Lipšic.

Kollár označil za zvláštne, že Kyjev, v ktorom prebiehajú najmasovejšie protesty, už tri roky nemá primátora. Dôvodom je, že parlament stále neodhlasoval konanie volieb. "Je to zvláštna črta, ktorá by mala mať pramálo čo spoločné s fungujúcou demokraciou," myslí si.