Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Poslanci rozvinuli v parlamente tibetskú vlajku

Martin Poliačik Foto: TASR/Martin Baumann

Na symbolickom akte sa zúčastnili Martin Poliačik (SaS), Peter Osuský (SaS), Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) a František Šebej (Most-Híd).

Bratislava 10. marca (TASR) – Štyria poslanci združení v Klube priateľov Tibetu dnes rozvinuli na pôde slovenského parlamentu tibetskú vlajku. Snahy, aby počas pamätného dňa Tibetu, ktorým je 10. marec, viala aj nad Bratislavským hradom, sa zákonodarcovia vzdali.

Na symbolickom akte sa zúčastnili Martin Poliačik (SaS), Peter Osuský (SaS), Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) a František Šebej (Most-Híd). Klub, ktorý v Národnej rade združuje celkom päť opozičných poslancov, vyzval predstaviteľov Číny, aby vstúpili do dialógu s exilovou tibetskou vládou.

"Je nutné, aby Čína rešpektovala ľudské práva na tibetskom území a aby sa so zástupcami tibetského ľudu dohodla na ďalšom fungovaní na tomto území k obojstrannej spokojnosti," povedal na brífingu predseda klubu Martin Poliačik.

Pre TASR poslanec uviedol, že o rozvinutí vlajky informoval predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý mu podľa jeho slov povedal, že poslancom v ich konaní nemá ako zabrániť. Od zámeru, aby vlajka viala aj nad Bratislavským hradom, Poliačik nakoniec upustil.

Poslanec informoval, že za posledných päť rokov – od 27. februára 2009, bolo na území Tibetu zaznamenaných 127 prípadov samoupálenia ako formy protestu proti postupu Číny. Oznámil, že sa 16. mája stretne v Nemecku s dalajlámom o odovzdá mu pozdravy a modlitby Slovákov pre tibetský ľud.

Vyvesovaním tibetských vlajok si viaceré mestá v Európe každoročne 10. marca pripomínajú výročie Tibetského povstania proti Čínskej nadvláde z roku 1959. Vlajka dnes veje aj na radnici bratislavského Starého Mesta. "Je dôkazom, že tu pracujú volení zástupcovia, ktorí ctia i niečo iné ako záujmy, totiž princípy," uviedol na brífingu viceprimátor Starého Mesta a poslanec Peter Osuský (SaS).

"Bolo by dobre, keby sme v politike snaživejšie hľadali dobrý mix medzi obhajobou záujmov a hľadaním princípov. Pretože ani hrubý národný produkt, ani veľkosť krajiny, ani jej ľudnatosť, ani nič takého nemôže dávať tej krajine práva, aby sa zle správala k ľudom, aby sa zle správala k susedom, aby ich anektovala, aby ich obsadzovala, aby ich utláčala," doplnil Osuský.