Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Poslanci ukončili prvý deň rokovaním o zákonoch z dielne rezortu práce

Národná rada Slovenskej republiky, ilustračná fotografia. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Zasadnutie Národnej rady SR bude pokračovať v stredu. Pred rokovaním o Richterových návrhoch poslancov čaká správa o činnosti verejného ochrancu práv.

Bratislava 21. marca (TASR) – Poslanci ukončili prvý rokovací deň v parlamente diskusiou o novele zákona z dielne rezortu práce. Tá bola prvou zo série piatich právnych noriem, ktoré sú v parlamente v druhom čítaní. Ďalšími návrhmi sa budú zaoberať poslanci v stredu (22.3.).

Ministerstvo práce na 14. schôdzu predložilo niekoľko návrhov zákonov. Novelou zákona o službách zamestnanosti chce upraviť prácu na dohodu. Evidovaný nezamestnaný by mal na dohodu pracovať najviac 40 kalendárnych dní v roku.

Ďalšími predloženými novelami chce rezort práce zvýšiť materskú aj rodičovský príspevok. Novelou zákona o starobnom dôchodkovom sporení sa majú zase upraviť podmienky programového výberu úspor z druhého piliera. Po novom sa má znížiť hranica, od ktorej sa budú môcť ľudia slobodne rozhodnúť, ako naložia so svojimi úsporami.

Poslanci budú pokračovať v rokovaní v stredu. Pred rokovaním o Richterových návrhoch však poslancov čaká správa o činnosti verejného ochrancu práv, ktorú prednesie dosluhujúca ombudsmanka Jana Dubovcová v úvode druhého rokovacieho dňa. Dubovcová v správe uvádza, že jej kancelária pracovala vlani celkovo s 3045 podaniami. Z 892 podnetov, ktoré boli v pôsobnosti ombudsmana, vybavili 591. V nich verejná ochrankyňa práv konštatovala 97 porušení základných práv a slobôd.

V správe ombudsmanka upozorňuje okrem iného na svojvoľné konanie policajtov, apeluje na bezbariérovosť verejných budov a budov, v ktorých sídlia orgány verejnej správy. Parlamentu zároveň dáva viaceré odporúčania a v správe tiež zdôrazňuje potrebu zlepšiť podmienky na činnosť verejného ochrancu práv.