Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Poslanci vzali na vedomie Správu o potravinovej pomoci v SR

Ľubomír Jahnátek Foto: TASR

Materiál hodnotí okrem iného realizáciu projektu za predošlý rok. Spomína aj nečinnosť bývalého šéfa Zsolta Simona (Most-Híd).

Bratislava 19. decembra (TASR) – Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes vzali na vedomie Správu o potravinovej pomoci v Slovenskej republike, ktorú plénu predniesol minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD). Materiál hodnotí realizáciu programu potravinovej pomoci v roku 2011, opisuje aj kroky, ktoré sa spravili pre uskutočnenie tohto projektu v roku 2012 či dôvody neúčasti v programe roku 2013.

V prípade potravinovej pomoci na rok 2011 správa konštatuje, že ministerstvo pod vedením bývalého šéfa Zsolta Simona (Most-Híd) "nekonalo a včas neprijalo adekvátne opatrenia, ktoré by prispeli k plynulej realizácii potravinovej pomoci". Ďalším negatívom boli podľa správy napríklad aj nedostatočné skúsenosti a chýbajúce finančné prostriedky charitatívnych organizácií.

Pri programe potravinovej pomoci na rok 2012 správa hodnotí, že pre ponechávanie definitívneho rozhodnutia vo veci uskutočnenia programu na nové vedenie ministerstva nebolo možné realizovať verejné obstarávanie na výber dodávateľa potravín. A v roku 2013 na základe skúseností s rokom 2011 a vystúpenia z programu v roku 2012 EK prehodnotila prihlásenie Slovenska do programu na rok 2013.

Exminister Simon sa však v rozprave k tomuto bodu programu bránil s tým, že napríklad pri potravinovej pomoci na rok 2012 dostal deň pred parlamentnými voľbami informáciu o tom, aký objem peňazí má na program k dispozícii. Pred odchodom z rezortu nechal podľa vlastných slov svojmu nástupcovi na stole pripravené alternatívy na to, ako môže pri tomto projekte pokračovať. "Ako je teda možné, že to všetky ostatné krajiny stihli, len Slovenská republika nie?" pýtal sa Simon.