Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Poslanci z KDH chcú iniciovať prieskum v reedukačných zariadeniach

Na archívnej snímke Martina Holečková (KDH). Foto: TASR Jakub Kotian

Situáciu v reedukačných centrách kritizovala aj opozičná SaS.

Bratislava 17. januára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR z KDH Martina Holečková a Ján Horecký chcú iniciovať poslanecký prieskum v reedukačných zariadeniach. Reagovali tak na zistenia Generálnej prokuratúry (GP) SR o závažnom porušovaní ľudských práv detí v centrách. Iniciujú aj mimoriadne zasadnutie výborov pre sociálne veci a pre školstvo.

"Správa generálnej prokuratúry pôsobí hrozivo, a preto chceme iniciovať poslanecký prieskum v reedukačných centrách, aby sme sa mohli na vlastné oči presvedčiť, v akých podmienkach žijú naše deti. Je alarmujúce, že generálna prokuratúra našla pochybenie v každom z 13 reedukačných centier,"
skonštatovala Holečková. Dodala, že na mimoriadnom výbore pre sociálne veci sa chcú pýtať ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD) a vedenia GP, aké sú plány na riešenie situácie a zabezpečenie nápravy.

Horecký chce, aby na rokovanie školského výboru prišiel aj minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). "Budem od ministra požadovať jasné stanovisko, ako sa k tomuto problému postaví. Situácia je naozaj vážna a zodpovední si musia prestať zakrývať oči a musia začať konať," podčiarkol Horecký.

Situáciu v reedukačných centrách kritizovala aj opozičná SaS. Poslankyňa Vladimíra Marcinková (SaS) apeluje na riadnu diskusiu a hľadanie riešenia, prípadne aj na legislatívnej úrovni. Zdôraznila potrebu zapojiť do procesu v reedukačných centrách aj rodičov. Cestu vidí aj v prípadnej zmene zriaďovateľa zo štátu napríklad na vyššie územné celky, čím by sa podľa nej mohol posilniť dialóg centier s rodičmi a ďalšími organizáciami. Poslanec Vladimír Ledecký (SaS) dodal, že deti v reedukačných centrách často pochádzajú z rodín so silnými patologickými prvkami. Preto s nimi treba pracovať, aby sa deti vracali z centier do lepšieho prostredia.



Veronika Remišová (klub Slovensko, KÚ, Za ľudí) skonštatovala, že hoci deti nie sú voliči, politici by na ne nemali zabúdať. Podčiarkla problematiku nedostatku odborného personálu v zariadeniach. Hovorí o zlyhaní systému. Apeluje na pomoc deťom, aby sa vedeli opäť zaradiť do bežného života, ale aj na prehodnotenie súčasnej právnej úpravy. Rovnako treba podľa nej zvýšiť kontrolu zo strany štátu. Anežka Škopová (klub Slovensko, KÚ, Za ľudí) apeluje aj na zriadenie školského ombudsmana, ktorý by podľa nej poskytol zvýšenú ochranu práv detí.

Simona Petrík (PS) odmietla i odôvodnenia zlých podmienok v zariadeniach zo strany ich vedenia. Považuje za neakceptovateľné tvrdiť, že si za to môžu deti samy, lebo zariadenie ničia. Podčiarkla pritom restoratívnu funkciu zariadení, kde by sa mali vyriešiť traumy detí a ich problémy, aby odchádzali schopné zaradiť sa do života. Zaoberať sa podľa Petrík treba aj tým, či sú v reedukačných centrách zamestnaní odborníci a kto sa o deti stará.

Opozícia zároveň kritizovala ambíciu zariadenia Čistý deň opäť získať akreditáciu na fungovanie. Predstavitelia opozície pripomenuli obvinenia vedenia zariadenia z minulosti a medializované kauzy. Ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD) poslanci vyzvali, aby akreditáciu centru neudelil.