Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Poslanci začali diskusiu k Programovému vyhláseniu vlády

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Do diskusie sa písomne prihlásilo 17 poslancov. Ešte pred nimi vystúpil v pléne predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Bratislava 22. apríla (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR začali diskusiu k programovému vyhláseniu vlády (PVV). Plénu ho predložil predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) v pondelok (20. 4.). Následne o ňom rokovali parlamentné výbory, odporučili PVV schváliť a vysloviť dôveru vláde.

Do diskusie sa písomne prihlásilo 17 poslancov. Ešte pred nimi vystúpil v pléne predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). O slovo požiadali aj podpredsedovia snemovne Gábor Grendel (OĽaNO), Juraj Šeliga (Za ľudí), Milan Laurenčík (SaS) aj Peter Pellegrini (Smer-SD).

Opozícia sa opakovane pokúšala prerušiť schôdzu, podala viaceré procedurálne návrhy. Pellegrini navrhol zvolanie poslaneckého grémia, aby sa vyjasnilo, či rokovanie NR SR nie je v rozpore s uznesením vlády, ktoré zakazuje zhromažďovanie. Po rokovaní grémia poslanci hlasovaním odmietli návrh na prerušenie schôdze, kým jasné stanovisko nezaujme ústavnoprávny výbor. Procedurálny návrh predložil aj predseda ĽSNS Marian Kotleba. Žiadal prerušiť schôdzu, kým nebude v pléne prítomný premiér.

B. Kollár: Do PVV sa dostalo veľa dobrého, Sme rodina bude dobrý partner


Hnutie Sme rodina vždy dodržalo to, čo sľúbilo. Vyhlásil to predseda parlamentu a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár s tým, že do programového vyhlásenia vlády (PVV) sa dostali všetky priority, ktoré poslanci hnutia presadzovali aj v predchádzajúcom volebnom období.

"Je tam veľmi veľa zákonov smerujúcich k ľuďom. Je to dobre urobené PVV a v kontexte toho, že sme mali na to málo času, sme ho pripravili dobre. Táto vláda nemala žiadny čas, musela okamžite konať pre nový koronavírus," vyhlásil Kollár. Program podľa neho obsahuje 120 strán kvalitných návrhov. "Našou prioritou sú sociálne veci. Vláda si zakladá aj na boji proti korupcii. Chcem dať týmto odkaz, že si ľudia môžu byť istí, že keď sme niečo povedali, tak sme to dodržali," doplnil Kollár, že tohto princípu sa budú poslanci držať aj naďalej.

Súčasná kríza v dôsledku pandémie nového koronavírusu podľa predsedu parlamentu rozvracia ekonomiku a ohrozuje rodiny. "Budeme im musieť pomôcť, je to len na nás 150 poslancoch, ako sa zachováme a akú sociálnu sieť utkáme. Keby sme mali vyrovnané rozpočty, tak by sme vedeli sieť utkať podstatne hustejšiu. Bohužiaľ, v čase prebytkov my sme hýrili, šafárili a zadlžovali sa. Nedokázali sme mať vyrovnaný rozpočet," skonštatoval smerom k bývalej vláde Kollár.

"Pokiaľ by sme mali plnú špajzu, vedeli by sme ďaleko viac ľuďom pomôcť," tvrdí Kollár. Vďaka Európskej únii sa bude dať financovaniu pomoc. "Preto sme museli pristúpiť k okamžitému prijímaniu COVID-19 zákonov. Cez to všetko po nociach sme pracovali na PVV, aby bol konsenzus," povedal Kollár. Nie každá koaličná strana je podľa neho úplne na 100 percent spokojná. "Nie sme úplne jednotní, to však neznamená, že sme zlý partner. Budeme dobrým partnerom tejto vládnej koalícii, pre nás sa táto vláda nerozpadne. V rámci umenia možného sme sa snažili čo najviac dostať do PVV," sľúbil v pléne Kollár.

Vláda je podľa neho povinná pomôcť ľuďom v čase krízy. "Slovensko sa ukázalo ako premiant pri zmrazovaní ekonomiky. Boli sme najrýchlejšie reagujúci. Pevne verím, že spolu sa budeme snažiť rovnako efektívne a zodpovedne ekonomiku rozmraziť, aby škody boli, čo najmenšie," doplnil Kollár. Apeloval na ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO), aby "sa teraz vykašľal na čísla" a vláda pomáhala ľuďom. "Všetkých vás vyzývam, aby ste našli v sebe zodpovednosť, disciplínu, empatiu a spolupatričnosť s národom," adresoval poslancom v parlamente Kollár.

Poslanec Erik Tomáš (Smer-SD) skonštatoval, že v sociálnej oblasti je veľa opatrení, s niektorými aj súhlasí, ale je zvedavý, kde na ne nájde vláda peniaze, lebo opatrenia podľa neho prekračujú možnosti štátneho rozpočtu. "Chýba mi garancia sociálnych opatrení, ktoré prijali naše vlády. Sľubovali ste nerušenie našich opatrení, nepresadili ste to," adresoval Tomáš predsedovi NR SR. Ten však reagoval, že sociálne výhody sa meniť nebudú. "Vie o tom aj koalícia, náš postoj sa nemení," dodal Kollár.

Pre J.Šeligu je základnou úlohou vlády zmena voľby generálneho prokurátora


Ak by sa tejto vláde nepodarilo presadiť nič iné, len nového generálneho prokurátora, ktorý bude riadne verejne vypočutý, tak vláda si splnila svoju základnú úlohu a poslanie. V stredajšej diskusii v pléne o programovom vyhlásení vlády (PVV) to vyhlásil podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) s tým, že táto vláda chce presadiť zmenu spôsobu voľby generálneho prokurátora. Skonštatoval tiež, že výkladnou skriňou PVV je oblasť justície, ktorá obsahuje jasné záväzky na boj s korupciou, organizovaným zločinom a enormnú snahu prinavrátiť dôveru v štát a právny štát.

"Zmena spôsobu voľby generálneho prokurátora je vec, na ktorú nenabrala odvahu žiadna koalícia, táto vládna koalícia si ju dáva ako svoju prioritu. Premiér Igor Matovič (OĽaNO), ministerka Mária Kolíková (Za ľudí) a ďalší členovia vlády pripravia takú zmenu, aby sme konečne mohli mať vo funkcii generálneho prokurátora človeka, ktorý bude bojovať proti mafii, proti 'našim ľudom' a korupcii," vyhlásil Šeliga.

"Toto je vláda zmeny, akokoľvek sa to niekomu nemusí páčiť, myslím si, že Slovensko dostalo šancu na to, aby bolo spravodlivejšou a slušnejšou krajinou," dodal podpredseda parlamentu. Vládny program podľa neho ukazuje, že dôjde k zásadným zmenám v oblasti justície, spravodlivosti i boja proti korupcii. Pripomenul, že po týchto zmenách volali nielen ľudia na námestiach po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ale aj v súvislosti s kauzou Gorila či vraždou Róberta Remiáša. Doplnil, že po 30 rokoch od Nežnej revolúcie konečne existuje šanca, že sa Slovensko vyrovnáva s minulosťou.

Šeliga pripomenul, že občianska spoločnosť má významné miesto v PVV, pretože je dušou štátu. "Občianska spoločnosť vždy stála na strane ľudí a štátu," vyhlásil a pripomenul významné zmeny v roku 1968, 1989 či 1998 alebo marci 2018. Táto vláda chce podľa neho vtiahnuť verejnosť do spravovania veci verejných, napríklad zjednodušiť petície či pripomienkovanie zákonov. Spomenul tiež rozvoj regiónov, snahu o zmenu prerozdeľovania eurofondov a snahu zabrániť ich rozkrádaniu.

Poslanec Smeru-SD Erik Tomáš v reakcii na Šeligovo vystúpenie povedal, že Šeligovo meno je symbolom zneužitia občianskej angažovanosti, keďže ho zneužil v prospech jednej strany, do ktorej vstúpil. V súvislosti s avizovanou zmenu spôsobu voľby generálneho prokurátora Tomáš dúfa, že nový generálny prokurátor bude objektívny a spravodlivý aj k straníckemu šéfovi Šeligu, Andrejovi Kiskovi, ktorý má "na krku vážne trestné činy v podobe obvinení".


G. Grendel deklaroval dôveru klubu OĽaNO voči všetkým členom vlády


Podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽaNO) deklaroval, že vláda má dôveru poslaneckého klubu OĽaNO. Verí, že ustojí aj prípadné pokusy o rozbitie koalície. Vyhlásil, že táto vláda nemá alternatívu, a poukázal na dôležitosť hlasovania o programovom vyhlásení vlády (PVV), pretože ním poslanci vyslovujú dôveru vládnemu kabinetu. Mali by sa preto podľa neho zamyslieť, či chcú, aby vláda začala napĺňať svoje sľuby.

"Dôverujeme vláde Igora Matoviča (OĽaNO) a dôverujeme programovému vyhláseniu vlády," zdôraznil s tým, že poslanci OĽaNO veria premiérovi, že zmení Slovensko na skutočne právny štát, kde si budú všetci rovní. Rovnako deklaroval dôveru podpredsedovi vlády pre ekonomiku Richardovi Sulíkovi (SaS) a vicepremiérke pre investície a informatizáciu Veronike Remišovej (Za ľudí), ako aj všetkým členom vlády.

Peter Žiga (Smer-SD) kritizoval neúčasť členov vlády v pléne. "Musím konštatovať, že jedna tretina členov vlády sa nezúčastňuje rokovania," povedal s tým, že by mali sedieť v pléne a vysvetľovať svoje priority. Je to podľa neho elementárna slušnosť.

Neúčasť premiéra namietal aj šéf ĽSNS Marian Kotleba. Skonštatoval, že koalícia mala PVV viac rozpracovať a nie umelo nafúknuť opakovanými frázami. "Hádam si nemyslíte, že na základe PVV, ktoré ste nám dali na stôl, si máme vypestovať dôveru," skonštatoval.

Ľuboš Blaha (Smer-SD) pripomenul sľuby Matoviča spred volieb o boji s oligarchami, čo sa podľa neho nepremietlo do PVV. "Slovko o finančných skupinách tam nie je, slovko o Pente tam nie je," podotkol. Tvrdí, že Grendel "verejne pucoval" poslankyňu SaS Janu Cigánikovú, ktorá sa nechystá podporiť PVV a poukázal na nezhody v koalícii.

Podobne to vidí Erik Tomáš (Smer-SD). "Ja tejto vláde nedôverujem a žiadnu dôveru jej vyjadrovať nebudem," vyhlásil s tým, že ani členovia vlády nemajú voči sebe dôveru. Ako príklad uviedol Matoviča a Sulíka.

"Nie sme rovnakí, máme na mnohé veci navzájom rôzne názory, rôzne skúsenosti, ale napriek tomu sme sa spojili, lebo nám ide o Slovensko, chceme posunúť našu krajinu dopredu," reagoval Ondrej Dostál (SaS). Zdôraznil potrebu vzájomnej dôvery a vecnej diskusie medzi partnermi. V reakcii na predrečníkov uviedol, že vláda sa neuchádza o dôveru opozície, ale parlamentu.

M. Laurenčík: Vláde dôverujem, mnoho návrhov SaS sa dostalo do PVV


Podpredseda Národnej rady (NR) SR Milan Laurenčík (SaS) vláde dôveruje. Predovšetkým je rád, že sa do programového vyhlásenia vlády (PVV) dostalo množstvo návrhov strany SaS. Verí, že napriek kríze sa ich podarí naplniť.

"Osobne tejto vláde dôverujem a určite moju dôveru získa," zdôraznil Laurenčík v stredu v parlamente. Vo vládnom programe je podľa neho mnoho návrhov z predvolebného programu SaS, ktorými by sa mal zlepšiť a zjednodušiť život občanov Slovenska. Nebude to podľa jeho slov jednoduché, skonštatoval však, že sú pripravení sa s tým "popasovať".

Priblížil niektoré body z PVV, ako napríklad masívne a rýchlo zlepšovať podnikateľské prostredie, vytvárať priaznivé prostredie pre podnikanie, snahou vlády bude tiež zlepšiť hodnotenie podnikateľského prostredia v kľúčových rebríčkoch. Vláda podľa Laurenčíka chce venovať pozornosť domácim firmám, má za cieľ zároveň prijímať cielené opatrenia, aby posilňovali hospodársku súťaž.

Kľúčovou je podľa neho spolupráca medzi rezortmi diplomacie a obrany. Poukázal na potrebu transparentnosti v oblasti obrany. Dôležité podľa Laurenčíka je aj to, že rezorty vypracujú novú bezpečnostnú a obrannú stratégiu SR.

Súčasne pripomenul, že vláda sa bude zaoberať aj štátnym občianstvom SR, ale tiež vyrovnávaním regionálnych rozdielov na Slovensku. Vyzdvihol zároveň úmysel skvalitniť dopravnú dostupnosť v regiónoch. "Verím tomu, že naša vláda sa s týmto problémom popasuje a že tú diaľnicu konečne na východ z Bratislavy budeme mať," dodal Laurenčík.

Poslanec Smeru-SD Juraj Blanár poznamenal, že vo vládnom programe je množstvo "všeobecných fráz". Skonštatoval, že regiónom významne pomohli práve minulé vlády. Pochybnosti má aj v prípade výstavby diaľnice, ktorá má spájať západ a východ Slovenska. "Som zvedavý na konci štvorročného obdobia, ako s tým pohnete," podotkol.