Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poslanci zmenia zákon o zahraničnej službe a prehovoria k Ukrajine

Na snímke poslanacké lavice Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dnešnému rokovaniu pléna bude dominovať diskusia o asociačnej dohode medzi EÚ a Ukrajinou a o situácii u nášho východného suseda.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Štátnu politiku vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí, ako aj ekonomickú diplomaciu, čakajú zmeny. Tie prináša návrh novely zákona o zahraničnej službe, ktorú na úvod ôsmeho rokovacieho dňa 37. schôdze Národnej rady SR predstavil poslancom minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

Na základe kompetenčného zákona dostalo ministerstvo zahraničných vecí pred niekoľkými rokmi do svojej pôsobnosti koordináciu presadzovania obchodno-ekonomických záujmov SR. Novela teraz vypúšťa ustanovenie, podľa ktorého o zriadení a zrušení takýchto oddelení ako súčasti diplomatickej misie rozhoduje minister zahraničných vecí po konzultácii s ministrom hospodárstva.

Zákon samostatne ustanovuje pôsobnosť Stáleho zastúpenia SR pri Európskej únii v Bruseli, ktoré plní okrem iného osobitné úlohy vyplývajúce z členstva v únii. Taktiež podrobnejšie špecifikuje konzulárne funkcie, ktoré vykonávajú diplomatické misie a konzulárne úrady v zahraničí. Tie sa týkajú nielen rozhodovania o udeľovaní víz a pobytu, prijímania žiadostí o vydanie cestovných dokladov, ale tiež osvedčovania dokladov, poskytovania súčinnosti pri dedičských konaniach a pomoci v núdzi.

Ďalšie ustanovenia upravujú funkcie a platové náležitosti zamestnancov v zahraničnej službe. Odstrániť sa má aj časové obmedzenie pôsobenia takéhoto zamestnanca v orgáne verejnej moci iného štátu alebo v medzinárodnej organizácii. V súčasnosti je to možné iba na štyri roky. Okrem toho aktuálny zákon znemožňuje úspešným zástupcom SR opakovane kandidovať v medzinárodných organizáciách, čo novela od januára budúceho roka zmení.

Dnešnému rokovaniu pléna bude dominovať diskusia o asociačnej dohode medzi EÚ a Ukrajinou a o situácii u nášho východného suseda. Jej záverom má byť vyhlásenie parlamentu, ktoré pripravil Zahraničný výbor NR SR v spolupráci s rezortom zahraničných vecí.