Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Poslanci sa pokúsia otvoriť mimoriadnu schôdzu k pediatrom v piatok

Na snímke lekárka počúva stetoskopom čistotu pľúc detského pacienta. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Poslanci by sa mali na rokovaní zaoberať novelou zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú v stredu schválila vláda aj s návrhom na skrátené legislatívne konanie.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Poslancom Národnej rady (NR) SR sa vo štvrtok ani po prestávke nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu k pediatrom. V rokovacej sále sa prezentovalo len 62 poslancov, NR SR nebola uznášaniaschopná. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) posunul začiatok schôdze na piatok (8. 9.) po 100. a 102. schôdzi, ktoré sa týkajú migrácie a Trestného zákona.

Poslanci by sa mali na rokovaní zaoberať novelou zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú schválila vláda aj s návrhom na skrátené legislatívne konanie. Ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí by sa mali skrátiť z 22.00 h na 20.00 h. Zvýšiť sa tiež majú poplatky za návštevu ambulantných pohotovostí a urgentov.

SaS podľa slov Jany Bittó Cigánikovej apelovala na vládu, aby návrh zákona prišiel až 1. októbra a aby bol prvý, ktorý bude musieť nový parlament riešiť. "A to z toho dôvodu, že sme očakávali maximálny populizmus," podotkla. Liberáli podľa jej slov novelu radi podporia, ak sa poplatky nezrušia a ak budú mať istotu, že k nej neprídu zmeny týkajúce sa migrantov. Apelovala preto aj na pediatrov, aby situáciu pochopili. Deklarovala, že SaS súhlasí s poplatkami na urgentnom príjme aj so skrátením pohotovostných hodín. Upozornila však, že miesto schválenia dôležitých vecí by mohlo dôjsť k prijatiu populistických úprav.

Nezaradení poslanci z Hlasu-SD chceli podporiť otvorenie schôdze, no nesúhlasia s vysokými poplatkami na urgentných príjmoch a obmedzením zdravotnej starostlivosti. Podľa slov lídra strany Petra Pellegriniho chceli dať aspoň šancu diskusii v parlamente. O podpore sa rozhodnú podľa pozmeňujúcich návrhov.

Predseda mimoparlamentného hnutia Republika Milan Uhrík uviedol, že jeho poslanci sa na piatkových rokovaniach zúčastnili, no niektoré nepodporili. Dôvodom je podľa jeho slov spôsob politickej práce súčasnej vlády, komunikácie a spôsob predloženia návrhov. Tvrdí, že dva týždne pred voľbami sa zavádzajú poplatky za pohotovosti a neriešia sa dôsledky pre ľudí. Návrhy na riešenie situácie s pediatrami sú podľa neho nedomyslené, predkladané narýchlo, bez konzultácie, hľadania kompromisu a systematického riešenia.