Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Poslanci zriadili prvé dva výbory, mandátovému bude šéfovať M. Saloň

Na snímke novozvolení poslanci Národnej rady SR (NR SR) počas ustanovujúcej schôdze NR SR IX. volebného obdobia 25. októbra 2023 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Po zvolení ďalších členov týchto výborov rokovanie ustanovujúcej schôdze prerušili, aby mohol zasadnúť mandátový a imunitný výbor.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR zriadili Mandátový a imunitný výbor NR SR a za jeho predsedu zvolili v tajnom hlasovaní Mariána Saloňa (Smer-SD), podporilo ho 143 poslancov. Parlament zároveň zriadil Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Za jeho predsedníčku zvolili Veroniku Remišovú (OĽANO a priatelia), hlasovalo za ňu 83 poslancov. Oznámil to končiaci predseda NR SR Boris Kollár zo Sme rodina, ktorý vedie schôdzu.



Oba výbory budú mať 14 členov vrátane predsedu. Po zvolení ďalších členov týchto výborov rokovanie ustanovujúcej schôdze prerušili, aby mohol zasadnúť mandátový a imunitný výbor. Jeho prvou úlohou je preveriť platnosť poslaneckých mandátov.

Po prestávke má zákonodarný zbor pristúpiť k voľbe predsedu parlamentu. Kandidátom na tento post je Peter Pellegrini (Hlas-SD). Následne sa budú voliť podpredsedovia NR SR.

Plénum by malo zvoliť štyroch podpredsedov, a to Ľuboša Blahu zo Smeru-SD, Petra Žigu z Hlasu-SD, Andreja Danka z SNS a Michala Šimečku z Progresívneho Slovenska.