Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poslancov čaká zmena kreovania ÚS aj zastropovanie dôchodkového veku

NR SR, archívna snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Široká diskusia sa očakáva aj pri vládnom návrhu novely zákona o Policajnom zbore (PZ) SR.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Dvojica dôležitých zmien Ústavy SR čaká na poslancov Národnej rady SR v rámci programu 35. schôdze parlamentu, ktorá sa začína v utorok 16. októbra. Ide o zmenu kreovania Ústavného súdu (ÚS) SR a zastropovanie veku odchodu do dôchodku v ústave. Oba návrhy si vyžadujú podporu minimálne 90 hlasov poslancov, teda kooperáciu koalície s opozíciou. Aká bude presne ich výsledná podoba a či sa vôbec nájde potrebná dvojtretinová väčšina hlasov, však zatiaľ nie je jasné ani v jednom prípade.

Zmena kreovania ÚS má prísť na rad vo štvrtok (18.10.) ráno. Novela ústavy tento týždeň prešla cez ústavnoprávny výbor, pričom bol takmer jednohlasne schválený aj pozmeňujúci návrh, aby sa minimálny vek kandidátov na ústavných sudcov nezvyšoval zo súčasných 40 na 45 rokov. Na druhej strane, sa Smer-SD pokúsil presadiť avizovanú zmenu, aby sa kandidát na ústavného sudcu, ktorý v pléne získa minimálne 90 hlasov, stal sudcom automaticky bez ingerencie hlavy štátu. Po kritike koaličného Mosta-Híd sa však o tejto zmene na výbore nehlasovalo. Smer-SD to ešte môže predložiť v pléne.

Nový spôsob obsadzovania ÚS vstupuje do hry kvôli tomu, že už vo februári sa končí funkčné obdobie deviatim z 13 ústavných sudcov. Podľa súčasnej právnej úpravy má parlament zvoliť na každé chýbajúce miesto dvoch uchádzačov, z ktorých si potom vyberie prezident. Vládna novela ústavy zavádza ústavný predpoklad spočívajúci v tom, že dotknutá osoba musí byť všeobecne uznávanou osobnosťou v odbore práva a predpoklad súvisiaci s morálnou integritou spočívajúci v tom, že daná osoba svojím doterajším životom dáva záruku, že funkciu sudcu Ústavného súdu bude vykonávať riadne, čestne, nezávisle a nestranne. Zvyšuje sa i kvórum pre voľbu kandidáta z doterajšej väčšiny prítomných poslancov na väčšinu všetkých poslancov.

Zastropovanie veku odchodu do dôchodku je poslanecký návrh. Termínovaný nie je, na rad má prísť ako 40. v poradí po prerokovaní všetkých vládnych návrhov. Jeho autormi sú poslanci Smeru-SD na čele s expremiérom Robertom Ficom. Návrh hovorí o odchode do dôchodku vo veku 64 rokov, Smer-SD však už má pripravený pozmeňujúci návrh, aby ženy, ktoré riadne vychovali deti, odchádzali do dôchodku skôr. O tom, o koľko rokov a akým spôsobom, chce strana rokovať s opozičnými poslancami. Fico vyhlásil, že SNS tento návrh podporuje a poslanci Mosta-Híd majú voľnú ruku. Šéf Smeru-SD tiež zopakoval, že ak zmena ústavy neprejde, jeho strana podporí iniciatívu odborárov, ktorí zbierajú podpisy na vyhlásenie referenda na zastropovanie dôchodkového veku.

Definitívne hlasovanie bude aj o novele Trestného poriadku, ktorú predložila šestica koaličných poslancov. Ak prejde v navrhovanej podobe, orgány činné v trestnom konaní a súdy nebudú musieť vybavovať aj anonymné podania a podania, ktoré sú označené nepravdivými, neúplnými alebo neoveriteľnými údajmi o totožnosti odosielateľa. Týkať sa to má aj anonymných trestných oznámení. Toto opatrenie podľa predkladateľov prispeje k zefektívneniu činnosti orgánov činných v trestnom konaní a súdov aj k ochrane práv a zákonom chránených záujmov dotknutých osôb pred šikanóznymi anonymnými podaniami.

Široká diskusia sa očakáva aj pri vládnom návrhu novely zákona o Policajnom zbore (PZ) SR. Práva norma je zatiaľ len v prvom čítaní a prináša nové pravidlá, podľa ktorých sa bude vyberať policajný šéf. Pôvodný návrh rezortu vnútra počítal so sedemročným funkčným obdobím policajného prezidenta, napokon pôjde o štyri roky a možnosť opätovného vymenovania. Nové pravidlá výberu prezidenta PZ počítajú s tým, že ho bude naďalej vymenúvať minister vnútra. Urobiť tak však bude môcť až na základe výberového konania a len s odporúčaním parlamentného brannobezpečnostného výboru. Na vymenovanie policajného prezidenta má byť potrebná zhoda výberovej komisie, výboru pre obranu a bezpečnosť a ministra vnútra. Zmeny sa majú dotknúť aj policajnej inšpekcie, vzniknúť má Úrad inšpekčnej služby.

Poslanci vládnej SNS zase pripravili návrh nového zákona, ktorým sa má zaviesť odvod pre obchodné reťazce vo výške 2,5 percenta z čistého obratu. Autori zákona chcú takto zabezpečiť finančné prostriedky pre slovenských poľnohospodárov a potravinárov. Odvod sa má týkať tých obchodných reťazcov, ktoré majú prevádzky aspoň v dvoch okresoch a tieto prevádzky majú jednotný dizajn, spoločnú komunikáciu a spoločné marketingové aktivity. Z predaja potravín konečnému spotrebiteľovi tiež musí pochádzať minimálne desať percent ich obratu. Obchodný reťazec odvod nebude platiť, ak jeho výška za tri mesiace nepresiahne sumu 5000 eur. Proti návrhu sa postavil Klub 500, ktorý ho žiada stiahnuť.