Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Minister Borec vysvetlí prípad odsúdeného poslanca F. Olejníka osobne

Minister spravodlivosti Tomáš Borec Foto: TASR/Pavel Neubauer

Poslanec Daniel Lipšic podozrieva ministra Borca zo zneužitia svojej funkcie.

Bratislava 17. februára (TASR) - Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) príde svoje rozhodnutie v prípade bývalého košického mestského poslanca Františka Olejníka vysvetliť poslancom osobne. Poslanci sa Borecovým dovolaním budú zaoberať už v stredu (19.2.) na mimoriadnom rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

"Rovnako ako v iných prípadoch, aj v tomto minister na rokovanie výboru príde a podrobne vysvetlí svoj postup," uviedol pre TASR tlačový odbor rezortu spravodlivosti. Na postup ministra je zvedavá opozícia. "Je tu vážne podozrenie, že minister Borec zneužil svoju funkciu, aby zabránil nástupu odsúdeného na výkon trestu. Chceme, aby svoje konanie vysvetlil," zdôvodnil zvolanie výboru nezaradený poslanec Daniel Lipšic.

Pavol Kubík z ministerstva spravodlivosti ešte minulý týždeň reagoval, že v tomto prípade Borec postupoval podľa ustanovenia Trestného poriadku, ktoré v minulom volebnom období prostredníctvom ministerky Lucie Žitňanskej (nezaradená) navrhol a presadzoval práve Lipšic. "Jeho tvrdenia o zneužití právomoci sú preto právne absurdné a vecne nepochopiteľné," povedal Kubík.

Minister podľa neho podal dovolanie preto, že prvostupňový aj odvolací súd "nevykonali dokazovanie v rozsahu, ktorý je nevyhnutný pre správne rozhodnutie v merite veci". Z odborného hľadiska podľa ministerstva "neexistovali žiadne dôvody na nepodanie dovolania". "Mediálnymi ani politickými argumentmi sa v trestných veciach minister v žiadnom prípade riadiť nebude," odkázal šéf tlačového oddelenia ministerstva. Borecov rezort je presvedčený, že konajúce súdy v tomto prípade vyniesli odsudzujúce rozsudky bez relevantných dôkazov a zistenie skutkového stavu, popísané v obžalobe a rozsudku, "nie je v žiadnom prípade možné považovať za správne".

Týždenník Trend priniesol informáciu, že minister Borec podal 20. decembra 2013 mimoriadny opravný prostriedok – dovolanie proti odsudzujúcemu rozsudku Olejníka. Následne 29. januára potom Borec vydal aj rozhodnutie, ktorým odložil výkon rozsudku, vďaka čomu sa Olejník nateraz vyhol väzeniu.

Bývalého košického poslanca odsúdil za korupciu na päť rokov odňatia slobody a peňažný trest vo výške 3000 eur Špecializovaný trestný súd v Pezinku, tento verdikt potvrdil v apríli 2013 Najvyšší súd SR. Aj napriek právoplatnému rozsudku Olejník na výkon trestu nenastúpil. Trend informuje, že súd zamietol jeho žiadosť o odklad zo zdravotných dôvodov. Urobil tak podľa týždenníka krátko po tom, ako sudca urgoval košickú políciu, aby eskortovala exposlanca a bývalého dekana Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach do väznice.

Olejník podľa rozsudku zobral od podnikateľa Jozefa Maskaľa úplatok vo výške 11.285 eur prostredníctvom sprostredkovateľa Mariána Mraska. Olejník zabezpečil, aby zastupiteľstvo Košíc odsúhlasilo predaj mestskej budovy podnikateľovi Maskaľovi. Podľa rozsudku bola trhová hodnota nehnuteľnosti minimálne dvakrát vyššia ako predajná cena 178.915 eur. Exposlanca usvedčili najmä odpočúvania jeho telefonických rozhovorov. Maskaľ a Mrasko dostali podmienečné tresty.