Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Poslanec ĽSNS Peter Krupa prišiel do parlamentu so zbraňou

Poslanec ĽSNS Peter Krupa Foto: Facebook - Peter Krupa

Opozičná ĽSNS Mariana Kotlebu napokon ako jediná parlamentná strana neobsadí ani jedno kreslo predsedu výboru.

Bratislava 21. marca (TASR) - Poslanec Národnej rady SR za ĽSNS Peter Krupa dnes prišiel do parlamentu so strelnou zbraňou. Pri vstupe do budovy, kam išiel rokovať o rozdelení postov v parlamente, ju dobrovoľne odovzdal ochranke, ktorá ju uložila do trezoru.

Ochranka pri vstupe do budovy parlamentu poslancov ani ich asistentov spravidla prehliadke nepodrobuje, tú musia vždy absolvovať novinári, ale aj široká verejnosť. Šéf ĽSNS Marian Kotleba povedal, že Krupa má zbraň v legálnej držbe.



ĽSNS ostane bez predsedu výboru, bude mať viac podpredsedov

Predseda strany Ľudová strana Naše Slovensko Marian Kotleba prichádza na stretnutie predsedov politických strán a predsedov politických hnutí zastúpených v Národnej rade SR v VII. volebnom období 21. marca 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Opozičná ĽSNS Mariana Kotlebu napokon ako jediná parlamentná strana neobsadí ani jedno kreslo predsedu výboru. Po rokovaní lídrov v parlamente to novinárom oznámil šéf SaS Richard Sulík.

Opozícia si rozdelila osem predsedníckych kresiel. SaS a OĽaNO-NOVA obsadia po tri a Smer rodina dve. ĽSNS ako kompenzáciu dostala až šesť kresiel podpredsedov vo výboroch. ĽSNS mala podľa Kotlebu jedinú prioritu, a to je zahraničný výbor. "Získali sme tam podpredsednícke miesto, tak sme spokojní," povedal Kotleba, meno však neprezradil.



Sulík, šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič ani líder Sme rodina Boris Kollár mená predsedov výborov ani to, ako si ich medzi sebou rozdelili, prezradiť nechceli. Urobia tak v utorok (22.3.). Kollár však prezradil, že jedným z predsedov bude aj on sám.

Richard Sulík deklaroval, že s Kotlebom sa rokovalo úplne bez problémov. "On vníma, že je nováčik v parlamente," uzavrel.

Predsedovia výborov sa budú voliť v pléne v stredu (23.3.) na ustanovujúcej schôdzi. Podpredsedov výborov si už volia ich jednotliví členovia.

Opozičné strany budú mať predsedov v Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu činnosti NBÚ, Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu činnosti SIS, Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, ako aj vo Výbore NR SR na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ. Opoziční poslanci budú aj na čele Výboru NR SR pre hospodárstvo, Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj, Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny a vo Výbore NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Opozičný nominant bude aj v čele osemčlennej komisie na kontrolu používania informačno-technických prostriedkov.

Koalícia Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť si prerozdelí zvyšných 11 výborov. Ide o Zahraničný výbor NR SR, Mandátový a imunitný výbor NR SR, Výbor NR SR pre európske záležitosti, Ústavnoprávny výbor NR SR, Výbor NR SR pre financie a rozpočet, Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, Výbor NR SR pre sociálne veci, Výbor NR SR pre zdravotníctvo, Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť, Výbor NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a Výbor NR SR pre kultúru a médiá.