Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Poslanec M. Poliačik zo SaS priznal, že skúsil heroín aj pervitín

Martin Poliačik Foto: TASR/Tomáš Halász

"Bol som -násťročný rebel, ktorý mal dvojku zo správania, a drogy, sa samozrejme, v mojom živote vyskytli," povedal v rozhovore poslanec.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Poslanec slovenského parlamentu za SaS Martin Poliačik v rozhovore pre denník Sme priznal, že skúsil heroín aj pervitín.

"Bol som -násťročný rebel, ktorý mal dvojku zo správania, a drogy, sa samozrejme, v mojom živote vyskytli. Nehovorím, že som na to hrdý, ale beriem to ako súčasť svojho dospievania," povedal v rozhovore poslanec. Užitie drog zdôvodnil tým, že v jeho okolí na drogy doplatilo veľa ľudí. "Chcel som vedieť, prečo to robia, a tak som raz vyskúšal pervitín aj heroín. Neoslovilo ma to, vďaka tomu som však vedel posúdiť, prečo je to lákavé, a tiež pochopiť, čo v tom ľudia hľadajú," dodal.

V rozhovore tiež Poliačik povedal, že tvrdé drogy ako pervitín či heroín považuje za "svinstvo" zvlášť preto, ako vyzerá obchod s nimi na Slovensku, keďže sa tu kadečím riedia. "Čistý heroín je preto pre telo v zásade neškodná vec, respektíve nie je ani zďaleka taký škodlivý ako ten, čo miešajú s rôznymi prímesami. Vytvára síce silnú závislosť, ale človek dokáže fungovať," povedal poslanec.

Zásadnou vecou pre neho je, ako štát pristupuje k ľuďom, ktorí užívajú drogy. "Dlhodobou tendenciou našej civilizácie totiž bolo trestať a potláčať ich, bojovať proti pestovateľom, dílerom, užívateľom. Výsledkom tejto vojny proti drogám je, že ich užívateľov pribúda. Väznice sú plné, osveta je minimálna." Štát by mal podľa Poliačika primárne zmierňovať ujmu, ktorú páchajú drogovo závislí sebe a okoliu. Povedal tiež, že SaS v tomto smere okrem legalizácie výťažku z konope na lekárske účely neurobila dokopy nič, čo je dôsledkom "nešťastného kompromisu prijatého pri kreovaní vlády Ivety Radičovej".