Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

SIS: Matovič nepochopil, že SIS dávno nefunguje na princípoch ŠTB

Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Keby sa Slovenská informačná služba snažila podanie Igora Matoviča vyšetrovať, ako by si to prial, tak poruší zákony našej krajiny.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Slovenská informačná služba (SIS) nie je orgánom činným v trestnom konaní a zo zákona nesmie nič vyšetrovať, čo by mal poslanec Igor Matovič ovládať. Uvádza sa v dnešnom stanovisku SIS, ktoré TASR poskytol jej hovorca Branislav Zvara.

"Pán Matovič pravdepodobne nepochopil, že naša spravodajská služba nedisponuje zo zákona žiadnymi vyšetrovacími právomocami, lebo už dávno nefunguje na princípoch ŠTB, čo platí osobitne za vedenia služby riaditeľom Jánom Valkom, ak to ešte pán poslanec nezaregistroval. Inými slovami, keby sme sa snažili podanie pána Matoviča vyšetrovať, ako by si to prial, tak porušíme zákony našej krajiny. To už tu v dávnej minulosti bolo, ale za riaditeľa našej spravodajskej služby môžem povedať, že žiadny politik neprinúti našu spravodajskú službu porušovať platné zákony," uviedol ďalej Zvara.

"Politické hry si môže hrať pán Matovič mimo našej spravodajskej služby, ale osoba súčasného riaditeľa služby bude osobnou garanciou nezneužitia spravodajskej služby na politické účely. Ak má pán Matovič vedomosti o porušení zákona, a teda aj o spáchaní trestného činu, je povinný takéto informácie odovzdať bezodkladne orgánom činným v trestnom konaní, lebo sa inak vystavuje riziku, že s týmito informáciami nakladá účelovo a v rozpore so zákonom," dodal na záver Zvara.

Líder hnutia OĽaNO Matovič dnes odovzdá orgánom činným v trestnom konaní všetky materiály súvisiace s manipuláciou verejného obstarávania, ktoré podľa neho vykazujú výrazné znaky hodnovernosti. V tendroch má mať podľa neho prsty premiér Robert Fico a jemu blízki ľudia.

"Dnes doručím štyri obálky štyrom mužom. Policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi, riaditeľovi SIS Jánovi Valkovi, generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi a Dušanovi Kováčikovi, šéfovi Úradu špeciálnej prokuratúry," povedal. Verí, že ak im záleží na pravde, tak dnes večer si k tomu spoločne sadnú a "zajtra ráno vtrhne komando do Bonaparte". Matovič si je istý, že orgány činné v trestnom konaní dokážu vystopovať konkrétnych koncových užívateľov výhod, hoci na týchto postoch ide o premiérových známych.

Manipulácia pri verejnom obstarávaní sa podľa Matoviča mala stať nasledovne: Nápad mal vzniknúť na Route 66. Mala sa vyhlásiť verejná súťaž, v ktorej mali byť nastavené podmienky na mieru. "Urobili ich tak, aby z osudia vypadol ten správny víťaz, ten v skutočnosti aj vypadol. Zároveň dohodli, že beneficienta toho, ktorý má z toho ten hlavný osoh, bude dodávateľ verejného víťaza, ktorého vidí verejnosť, ale nevidí dodávateľa. Odtiaľ tie peniaze mali končiť na Belize," povedal.