Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Poslanec R. Procházka sa vzdáva mandátu i členstva v strane #Sieť

Radoslav Procházka Foto: TASR/Michal Svítok

Kandidatúru Radoslava Procházku na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ schválila 19. septembra Súdna rada SR.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Poslanec Národnej rady (NR) SR Radoslav Procházka sa k dnešnému dňu vzdáva poslaneckého mandátu, ako aj členstva v strane #Sieť. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa strany Karmen Németová.

"Rozhodol som sa v plnom rozsahu sa vrátiť k právnej praxi, a to bez ohľadu na to, ako sa pre mňa skončí výberový proces na pôde Súdneho dvora Európskej únie. K 31. októbru sa preto vzdávam mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky aj členstva v politickej strane, ktorú som zakladal," píše vo vyhlásení Procházka. Pri tejto príležitosti zároveň ďakuje občanom za všetky hlasy, ktoré od nich dostal a bývalým kolegom za ich pomoc a podporu.

Jeho rozhodnutie vzdať sa mandátu poslanca NR SR a člena #Siete predseda strany Roman Brecely rešpektuje. "Radovi ďakujem za spoluprácu a prajem mu všetko dobré ako v súkromnom, tak aj profesijnom živote," uvádza Brecely. Strana pritom túto situáciu vníma ako možnosť začať novú etapu, v parlamente chce aj naďalej presadzovať program, ktorým oslovila svojich voličov. "#Sieť bude podporovať konštruktívnu diskusiu a efektívne riešenia ako strana, ktorá podporuje idey silnej spoločnosti a jednoduchého štátu," informovala hovorkyňa strany.

Kandidatúru Radoslava Procházku na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ schválila 19. septembra Súdna rada SR. Procházka tesne, o jeden hlas, uspel v tajnej voľbe, keď ho podporilo desať z celkovo 17 prítomných členov rady. Dvaja členovia boli proti, piati sa zdržali. Za Procházku hlasovalo 10 z celkovo 17 prítomných členov Súdnej rady. Jeho kandidatúru schválila aj vláda 28. septembra.

Procházka by mal obsadiť jedno z dodatočných miest, ktoré sa Slovensku podarilo vybojovať v rámci reformy luxemburského súdu. Obsadené malo byť už k 1. septembru, tento termín však Slovensko nestihlo. Opätovnú voľbu musela predsedníčka rady Jana Bajánková vypísať po tom, ako začiatkom tohto roka neuspela v Luxemburgu pôvodná kandidátka Slovenska Mária Patakyová pre nedostatočnú znalosť francúzštiny, ktorá je na súde pracovným jazykom. V júni potom Súdna rada nezvolila nikoho, keď jedinému kandidátovi Jánovi Mazákovi chýbal jediný hlas.

Všeobecný súd EÚ je prvou inštanciou Súdneho dvora EÚ. V roku 1998 bol zriadený, aby sa zabezpečila európskym občanom dvojstupňová súdna kontrola v určitých oblastiach a odbremenil sa samotný Súdny dvor EÚ. Jeho hlavnou úlohou je poskytovanie výkladu právnych predpisov únie pre ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských krajinách. Rozhoduje napríklad o žalobách podaných fyzickými alebo právnickými osobami a žalobách podaných členskými štátmi v oblasti štátnej pomoci.

Súdna rada v Luxemburgu otvorila kontradiktórne konanie k listu o R. Procházkovi

Súdna rada v Luxemburgu otvorila kontradiktórne konanie k listu o Radoslavovi Procházkovi a jeho nominácii na sudcu Všeobecného súdu EÚ. Ide o list, ktorým sa na Súdnu radu pred niekoľkými týždňami obrátila strana Sloboda a Solidarita (SaS) a v ktorom upozorňuje na nevhodnosť kandidáta na post sudcu. Kontradiktórne konanie k obsahu listu otvorila Súdna rada ako voči Slovenskej republike, tak aj samotnému kandidátovi. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

"V liste sme okrem iného upozornili Súdnu radu na nízky morálny kredit Radoslava Procházku, netransparentné financovanie jeho dvoch politických kampaní, prezidentskej a parlamentnej," hovorí v tejto súvislosti predseda strany SaS Richard Sulík. Je totiž presvedčený, že ak by bol Radoslav Procházka ustanovený za sudcu, vážnosť tohto súdu by sa znížila v očiach slovenskej verejnosti. "Považujem za samozrejmé, že v slušných spoločnostiach sa takéto prešľapy začnú zodpovedne riešiť. Členovia panelu v tomto nesklamali a veríme, že výsledkom tohto konania bude neprijatie nominácie Radoslava Procházku," podotýka k otvoreniu konania Sulík.