Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Poslanci NRSR budú môcť aj naďalej zastávať posty v samosprávach

Na snímke plénum parlamentu počas prejavu poslanca NRSR Daniela Lipšica (nezaradený) na mimoriadnej 42. schôdzi NRSR na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi. V Bratislave, 9. novembra 2014. Foto: TASR/Pavel Neubauer

SaS presadzovala, aby funkcia poslanca NR SR nebola zlučiteľná aj s výkonom funkcie predsedu a podpredsedu samosprávneho kraja, primátora a zástupcu primátora, starostu a zástupcu starostu obce.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Kumulácia funkcií poslanca NR SR s postami v samospráve bude možná aj naďalej. Plénum NR SR dnes nepodporilo zmenu Ústavy SR od predstaviteľov SaS, ktorí chceli zamedziť možnosti získavania neodôvodnených výhod pre jednotlivé mestá a obce v rozpore s verejným záujmom.

SaS presadzovala, aby funkcia poslanca NR SR nebola zlučiteľná aj s výkonom funkcie predsedu a podpredsedu samosprávneho kraja, primátora a zástupcu primátora, starostu a zástupcu starostu obce. Šéf liberálov Richard Sulík pred časom argumentoval, že na Slovensku je zhruba 2900 obcí, kým poslancov v NR SR je 150. "Nemôže mať preto každá obec zastúpenie v parlamente. V NR SR sa musia riešiť otázky tak, aby nemal nikto pocit, že niektorá obec bola nezaslúžene zvýhodnená, lebo jej starosta ako poslanec hlasoval za nejakú somarinu, aby si vyloboval na vláde nejakú výhodu na úkor iných obcí či spoločnosti. Takéto praktiky rozkladajú politický systém," tvrdil Sulík.