Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Poslanecké kluby chystajú na deň otvorených dverí aj vlastný program

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kancelária NR SR pripravuje v súvislosti s výročiami, ktoré si Slováci a Česi tento rok pripomínajú, aj výstavu s názvom 75 rokov spolu a 25 rokov vedľa seba – spoločné storočie.

Bratislava 19. augusta (TASR) – Parlamentné strany chystajú pre návštevníkov Dňa otvorených dverí (DOD) v Národnej rade SR aj vlastný program. Ukážu im poslanecké kluby, chystajú atrakcie a chcú počúvať ich názory. Parlament otvorí svoje brány verejnosti 1. septembra na Deň Ústavy SR o 10.00 h. Okrem programu strán čakajú návštevníkov aj prehliadky aktivít vojakov, policajtov, hasičov či záchranárov a tiež výstava historických dokumentov.

„Tak ako po iné roky, naša strana sa aj v tomto roku zapojí do dňa otvorených dverí. Úlohou poslancov je pozorne počúvať návštevníkov a s nimi diskutovať, poslanci nášho klubu sa tešia na podnetné rozhovory,“ uviedla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

Svoje priestory sprístupní aj hnutie OĽaNO. „Občania tak budú môcť opäť nahliadnuť do zákulisia nášho hnutia. OĽaNO tiež pre návštevníkov pripraví sprievodný program v podobe rôznych atrakcií či občerstvenia,“ priblížil hovorca hnutia Matúš Bystriansky. Obyčajní sa tiež tešia na podnety ľudí a rozhovory s nimi.

Pestrý program sľubuje aj SaS, ktorej poslanci budú ľuďom k dispozícii v parlamentnej knižnici, kde pre nich vymysleli rôzne atrakcie. „Návštevníci sa budú môcť fotiť so svojimi obľúbenými poslancami pred špeciálnymi fotostenami, nechávať strane odkazy, zistia, kde všade sa dá SaS nájsť v regiónoch Slovenska a budú mať možnosť zaujímavým spôsobom jednotlivým poslancom odovzdávať svoj "hlas". Okrem toho sme pre nich pripravili zábavný kvíz s atraktívnymi cenami a súťaž o najobľúbenejšieho poslanca,“ opísala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

Do dňa otvorených dverí v parlamente sa zapojí aj hnutie Sme rodina – Boris Kollár. „Tak ako minulý rok pripravujeme pre návštevníkov program, občerstvenie a naši prítomní poslanci budú k dispozícii pre všetkých,“ uviedlo tlačové oddelenie hnutia. Vládny Smer-SD na otázky neodpovedal, v minulosti tiež pripravoval svoj program pre návštevníkov.

K dispozícii ľuďom budú aj predstavitelia SNS. Jej predseda Andrej Danko ako šéf parlamentu pripravuje celodenný program aj v spolupráci s ministerstvami. Návštevníkov čaká prehliadka aktivít vojakov, policajtov, hasičov či záchranárov.

Kancelária NR SR pripravuje v súvislosti s výročiami, ktoré si Slováci a Česi tento rok pripomínajú, aj výstavu s názvom 75 rokov spolu a 25 rokov vedľa seba – spoločné storočie. Parlamentný archív prvýkrát vo svojej histórii vystaví viacero unikátnych dokumentov spojených s míľnikmi štátnosti.

Deň otvorených dverí sa bude konať pri príležitosti Dňa Ústavy SR. „Deň prijatia Ústavy SR patrí medzi najvýznamnejšie dni pre nás Slovákov. Je to jedna z najvýznamnejších štátno-reprezentačných udalostí od existencie našej samostatnej Slovenskej republiky," pripomína Danko.