Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Poslanecký sľub už zložili aj desiati náhradníci

Počet náhradníkov ešte vzrastie podľa toho, koľko poslancov odíde na ministerstvá na posty štátnych tajomníkov.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Desiati poslaneckí náhradníci za členov novej vlády Roberta Fica (Smer-SD) dnes zložili v Národnej rade SR ústavou predpísaný poslanecký sľub. Ak by člen kabinetu, za ktorého v parlamente sedí náhradník, svoje pôsobenie v exekutíve ukončil predčasne, náhradník mu miesto v zákonodarnom zbore uvoľní. Poslancom, ktorí boli vymenovaní za členov kabinetu, totiž poslanecký mandát nezaniká, len sa neuplatňuje.

Zo zvolených poslancov sú od dnešného dňa vo vláde Robert Fico (premiér), Robert Kaliňák (vnútro), Marek Maďarič (kultúra), Peter Kažimír (financie), Dušan Čaplovič (školstvo), Ján Počiatek (doprava), Ľubomír Jahnátek (pôdohospodárstvo), Peter Žiga (životné prostredie), Martin Glváč (obrana) a Ján Richter (práca).

V parlamente tak uvoľnili miesto ďalším z kandidátky Smeru-SD, a to Viliamovi Holevovi, Ľubošovi Blahovi, Viere Mazúrovej, Milanovi Halúzovi, Jánovi Babičovi, Rastislavovi Čepákovi, Petrovi Fitzovi, Viere Kučerovej, Štefanovi Hrehovi a Jozefovi Ježíkovi.

Počet náhradníkov ešte vzrastie podľa toho, koľko poslancov odíde na ministerstvá na posty štátnych tajomníkov. Dvojky na rezorty majú ísť robiť napríklad Braňo Ondruš, Peter Pellegrini, Jozef Buček či Marián Saloň, prípadne aj iní. Vďaka volebnému výsledku Smeru-SD (44,41 %, čo je 83 poslaneckých mandátov) a odchodom poslancov do exekutívy získa funkcie približne stovka ľudí z kandidátky sociálnych demokratov.