Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Poslankyňa EP M. Lexmann je členkou Výboru pre zahraničnú politiku

Na snímke kandidátka na poslanca Európskeho parlamentu (EP) Miriam Lexmann (KDH) počas diskusie Volebná noc – Voľby do Európskeho parlamentu v Európskom informačnom centre 26. mája 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

S Miriam Lexman má Slovensko 14 poslancov V EP, najväčším prínosom však bude pre skupinu Európskej ľudovej strany (EPP), ktorá je najväčšou a najvplyvnejšou politickou frakciou v tejto inštitúcii.

Brusel 5. februára (TASR) - Od pondelka 3. februára posilnila slovenskú delegáciu v Európskom parlamente Miriam Lexmann (KDH), ktorá získala mandát v zákonodarnom zbore EÚ po tom, ako Spojené kráľovstvo opustilo Úniu a z europarlamentu odišlo 73 britských europoslancov. Spomedzi slovenských europoslancov bude prvou plnoprávnou členkou vo Výbore EP pre zahraničnú politiku (AFET).

S Miriam Lexman má Slovensko 14 poslancov V EP, najväčším prínosom však bude pre skupinu Európskej ľudovej strany (EPP), ktorá je najväčšou a najvplyvnejšou politickou frakciou v tejto inštitúcii.

Poslanec EP Ivan Štefanec (KDH), ktorý je šéfom teraz už päťčlennej slovenskej delegácie EPP v europarlamente, pre TASR potvrdil, že Lexmann sa už ujala svojich povinností v pracovných skupinách a spresnil, že "získala" výbory, o ktoré mala záujem.

AFET je výbor, ktorý odobruje zahraničnopolitické iniciatívy Európskej komisie a dotvára podobu zahraničnej politiky EÚ.

Slovensko je už v tomto výbore zastúpené piatimi europoslancami, ale iba v pozícii náhradníkov: Vladimír Bilčík (SPOLU-OD) z frakcie EPP, Robert Hajšel (Smer-SD) zo skupiny socialistov a demokratov (S&D), Miroslav Radačovský (ĽSNS) z frakcie Nezaradených, Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) z tábora liberálov z Obnovme Európu a Milan Uhrík (ĽSNS) z frakcie Nezaradených.

Ako náhradníčka bola Lexmann zaradená do podvýboru EP pre bezpečnosť a obranu (SEDE), kde je jediná spomedzi slovenských zástupcov v europarlamente.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)