Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Post druhého opozičného podpredsedu parlamentu môže ostať neobsadený

Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa podpredsedu strany Smer-SD je to len jedna z možností, ako riešiť situáciu, keď sa o dve kreslá podpredsedov Národnej rady SR uchádzajú tri strany.

Bratislava 16. marca (TASR) - V prípade, že opozičné strany nedospejú k dohode na obsadení dvoch postov podpredsedov parlamentu, ktoré im ponúkol Smer-SD, môže druhé opozičné podpredsednícke kreslo ostať aj neobsadené. "Až do času, kým sa dohodnú," povedal dnes pre TASR podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák.

Dodal, že to je len jedna z možností, ako riešiť situáciu, keď sa o dve kreslá podpredsedov Národnej rady (NR) SR uchádzajú tri strany, KDH, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Most - Híd.

Ilustračné foto
Foto: TASR
Dohoda opozície sa zatiaľ črtá len na jednom poste pre KDH, ktoré naň chce nominovať svojho predsedu Jána Figeľa. Druhý najvyšší volebný zisk z opozičných strán však získali OĽaNO, ktoré dnes už aj vybralo svojho kandidáta na podpredsedu parlamentu, ktorého meno chcú zverejniť v pondelok 19. marca. Vzhľadom na neskúsenosť politikov tejto novej strany však Most - Híd s nomináciou OĽaNO na obsadenie tejto funkcie nesúhlasí. "Čo v praxi znamená, že sa ani nemusí hlasovať," poznamenal Kaliňák.


Prekvapenie z Igora Matoviča

Dodal však, že ho prekvapil názor Igora Matoviča, podľa ktorého na Slovensku existuje tradícia nominovať na posty podpredsedov kandidátov silných opozičných strán. "Musím pána Matoviča poopraviť, post druhého podpredsedu opozícia nikdy nemala. Ešte to nie je tradícia, verím, že sme ju zaviedli," dodal s tým, že vláda Ivety Radičovej naopak porušila existujúcu tradíciu, podľa ktorej funkcia predsedu Úradu pre verejné obstarávanie mala patriť opozícii.


Opozícia zatiaľ bez dohody

Opozičné strany však dostali k dispozícii aj posty predsedov deviatich parlamentných výborov a ani na ich obsadení zatiaľ neexistuje dohoda. Ťažko si však predstaviť, že by aj tieto funkcie ostali neobsadené. "Koho na Slovensku ešte prekvapuje, že sa nevedia dohodnúť?, opýtal sa Kaliňák. "Musia to riešiť oni. Keďže to nedokázali vo vláde, budú sa to musieť naučiť teraz. Toto je možno prvá lekcia, aby sa pravica na Slovensku dokázala na niečom dohodnúť. Majú dostatok času. My sa k tejto téme budeme vyjadrovať podľa mňa až okolo 30. marca, takže toľko času na dohodu určite majú. Ja si myslím, že sa nejako dohodnú," uzavrel Kaliňák.

Foto: TASR/Martin Baumann


O obsadení dvoch kresiel podpredsedov parlamentu a predsedov výborov, ktoré ponúkol Smer-SD opozícii, dnes hovorili opoziční lídri. Piatim opozičným stranám sa nepodarilo dospieť k dohode, kto obsadí dva posty podpredsedov a ktorá strana bude predsedať ktorému z deviatich parlamentných výborov. Rokovať majú opäť v utorok 20. marca.

Problém by nemal byť s nomináciou lídra KDH Jána Figeľa na funkciu podpredsedu parlamentu. O druhú pozíciu sa však sporia OĽaNO a Most-Híd. "Obyčajných" podporuje SaS, keďže OĽaNO je druhým najsilnejším opozičným subjektom. Podpredsedníčka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská varuje, že ak sa opozícia nedohodne, o podpredsedovi za ňu rozhodne Smer-SD.