Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Pošta vydáva známku k výročiu uvedenia Košicko-bohumínskej železnice

Na snímke poštová známka, ktorú vydávajú Slovenská a Česká pošta k 150. výročiu Košicko-bohumínskej železnice s nominálnou hodnotou 1,85 eura v piatok 18. marca 2022. Foto: TASR - Slovenská pošta

Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, kupónu, hárčeka, FDC a FDC pečiatky je akademický maliar Dušan Kállay.

Bratislava 18. marca (TASR) - Slovenská a Česká pošta v piatok vydávajú poštovú známku k 150. výročiu Košicko-bohumínskej železnice s nominálnou hodnotou 1,85 eura. Hlavným motívom je parný rušeň s kužeľovito ukončeným kotlom radu 110, ktorý v roku 1908 vyvinul šéfkonštruktér Rakúskych štátnych dráh Karl Gölsdorf. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Poštová známka vychádza vo forme hárčeka s jednou známkou a jedným kupónom. "Hárček poštovej známky stvárňuje historickú mapu so zvýraznenou trasou Košicko-bohumínskej železnice," dodala hovorkyňa.

Súčasne s poštovou známkou vydajú obálku prvého dňa (FDC) s pečiatkou FDC s dátumom 18. 3. 2022 a domicilom mesta Košice. "Motívom prítlače obálky FDC je železničná výhybka s budovami železničných staníc v Bohumíne a Košiciach v pozadí. FDC pečiatka je tvorená trojuholníkovou dopravnou značkou so siluetou rušňa," priblížila Dorčáková.

Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, kupónu, hárčeka, FDC a FDC pečiatky je akademický maliar Dušan Kállay. Autorom rytiny poštovej známky, kupónu aj líniovej rozkresby hárčeka je Jaroslav Tvrdoň.