Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Pošta vydáva známku k výročiu vysvätenia prvých slovenských biskupov

Slovenská pošta (SP) vydáva v piatok (12. 2.) poštovú známku k 100. výročiu vysvätenia prvých slovenských biskupov. Foto: Slovenská pošta

Poštová známka rozmerov 44,4 krát 27,2 milimetra, vrátane perforácie, vychádza vo forme tlačového listu s 25 známkami.

Bratislava 11. februára (TASR) - Slovenská pošta (SP) vydáva v piatok (12. 2.) poštovú známku k 100. výročiu vysvätenia prvých slovenských biskupov. Na známke budú vyobrazení Ján Vojtaššák, Karol Kmeťko a Marián Blaha, ktorých vysviacka sa konala 13. februára 1921 v Nitre v kostole sv. Ladislava a mala veľký historický význam. TASR o tom informovala Iveta Dorčáková, hovorkyňa Slovenskej pošty.

"Poštová známka rozmerov 44,4 krát 27,2 milimetra, vrátane perforácie, vychádza vo forme tlačového listu s 25 známkami. Známku vytlačila technikou ofsetu spoločnosť Tiskárna Hradištko," priblížila Dorčáková.

Dodala, že pošta súčasne so známkou vydáva aj obálku prvého dňa s pečiatkou FDC (z ang. First Day Contact) s dátumom 12. februára 2021 a domicilom mesta Nitra. Na obálke je zobrazená trojica vysvätených biskupov pred vchodom do kostola. Motívom FDC pečiatky je biskupská mitra s nápisom "NATIO SLOVACA EPPIS. SLOVACIS 1921" (národ slovenský biskupom slovenským 1921). Autorom všetkých výtvarných návrhov je Martin Schwarz. Autorom rytiny prítlače na FDC je Rudolf Cigánik.