Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Pošta vydala príležitostnú známku k 150. výročiu narodenia A. Hlinku

Pri príležitosti 150. výročia narodenia rímskokatolíckeho kňaza Andreja Hlinku Slovenská pošta vydala známku venovanú tejto významnej osobnosti moderných slovenských dejín. Foto: TASR/Branislav Račko

Mincovňa Kremnica vydala pamätnú medailu.

Bratislava 26. septembra (TASR) – Pri príležitosti 150. výročia narodenia rímskokatolíckeho kňaza Andreja Hlinku dnes Slovenská pošta vydala známku venovanú tejto významnej osobnosti moderných slovenských dejín. Jej nominálna hodnota je 0,80 eura.

Hlinkovi sa dostáva takejto pocty prvý raz. "Je to po prvýkrát, čo Slovenská pošta vydala známku venovanú Andrejovi Hlinkovi," uviedla jej hovorkyňa Stanislava Pondelová. V minulosti podľa nej vydali s portrétom tejto osobnosti iba prítlač na ceninovú obálku.

J. FIGEĽ: Slovensko sa potrebuje vrátiť k hodnotám a spomínať na A. Hlinku

Slovensko sa potrebuje vrátiť k hodnotám, a to aj politicky. Dnes sú totiž politici skôr orientovaní na marketing a záujmy sa vzďaľujú hodnotám. Myslí si to predseda KDH Ján Figeľ, ktorý si dnes zaspomínal na narodenie slovenského kňaza, politika a národovca Andreja Hlinku. Slováci by na neho nemali podľa Figeľa zabúdať.

Andrej Hlinka sa narodil pred 150 rokmi. Bol vedúcou osobnosťou slovenského národného hnutia, jedným zo signatárov Martinskej deklarácie (1918), a bol tiež spoluautorom Memoranda slovenského národa na Parížskej mierovej konferencii (1919). Figeľ ho označil za štátnika, ktorý si zaslúži úctu aj miesto v Národnej rade SR.

"Politik a štátnik sa líšia tým, že politik je zameraný hlavne na najbližšie voľby a štátnik na najbližšiu generáciu. Pôsobenie Andreja Hlinku bolo otcovské a štátnické. Andrej Hlinka sa zaslúžil o slovenský národ a Slovenskú republiku a patrí do tohto parlamentu," vyhlásil dnes Figeľ.
Slávnostná inaugurácia známky sa uskutoční v rámci celonárodných osláv výročia narodenia Andreja Hlinku dnes na Mestskom úrade v Ružomberku. Súčasne so známkou vyjde aj obálka prvého dňa, na ktorej je zobrazená budova mauzólea Andreja Hlinku v Ružomberku.

Na príležitostnej pečiatke je zase pôdorys kostola v Ružomberku - Černovej, odkiaľ Hlinka pochádzal. Autorom výtvarného návrhu a oceľorytiny poštovej známky, obálky a pečiatky prvého dňa je akademický maliar Martin Cinovský.

Známka je portrétom Hlinku ako kňaza, pod ktorým je uvedený text Andrej Hlinka (1864-1938). Hlinka patrí k najvýraznejším osobnostiam moderných slovenských dejín konca 19. a prvej tretiny 20. storočia. Narodil sa 27. septembra 1864 v Černovej.

Predseda Slovenskej ľudovej strany, ktorá od roku 1925 niesla jeho meno, bol duchovnou a cirkevnou autoritou, ktorá v praktickej a ideovej rovine rozvinula koncepciu slovenského nacionalizmu a autonomizmu. Bol tvorcom a hýbateľom procesu politickej emancipácie slovenských katolíkov v opozícii voči koncepcii unitárneho československého štátu.



Mincovňa vydala pamätnú medailu

Mincovňa Kremnica, š. p., dnes začala predaj pamätnej medaily „Andrej Hlinka“ pri príležitosti 150. výročia narodenia tohto významného národovca, publicistu a rímskokatolíckeho kňaza. Medaila je vyhotovená v troch variantoch: v zlatej, striebornej a pozlátenej mosadzi. Všetky vyhotovenia pamätnej medaily sú v kvalite proof.

Andrej Hlinka bol vedúcou osobnosťou slovenského národného hnutia, jedným zo signatárov Martinskej deklarácie a tiež spoluautorom Memoranda slovenského národa. Narodil sa v Ružomberku v časti Černová 27. septembra 1864, kde aj o 73 rokov neskôr zomrel.

O návrh pamätnej medaile Andrej Hlinka sa postaral Štefan Novotný. "Na averznej strane medaily je vyobrazený samotný Andrej Hlinka spolu so slovenskou trikolórou. V pozadí sa nachádzajú lipové ratolesti ako symbol Slovanstva."

Na reverznej strane medaily podľa slov Novotného nájdeme siluety rôznych katolíckych kostolov, v ktorých Andrej Hlinka aspoň istý čas pôsobil. Kostolíky sú doplnené o lipové ratolesti podobne ako na prednej strane medaily.

Medaila je k dispozícii v zlatom prevedení v limitovanom číslovanom náklade 100 kusov (7,7 g, priemer 23 mm) a v striebornom prevedení (20 g, priemer 34 mm) v limitovanom počte 300 kusov. Variant v pozlátenej mosadzi nie je limitovaný.

Kremnická mincovňa bola založená v roku 1328 a už takmer sedem storočí nepretržite vyrába mincové produkty, ktoré patria z hľadiska viacerých kritérií medzi špičku vo svete.

Andrej Hlinka
Foto: TASR/archív