Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Postihnutí sa boja zániku chránených dielní, spustili petíciu

Ilustračné foto Foto: TASR

Petíciu so 100.000 podpismi chcú organizátori doručiť do Národnej rady SR ešte pred schvaľovaním novely.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Predstavitelia Registra chránených dielní (RCHD) spustili petíciu, v ktorej žiadajú zachovanie súčasného zákona o službách zamestnanosti alebo opätovné vypracovanie novely tohto zákona.

Legislatívnu zmenu predstavil rezort práce pred pár dňami s tým, že ešte musí prejsť vládou a parlamentom.

Petíciu so 100.000 podpismi chcú doručiť do Národnej rady SR ešte pred schvaľovaním novely.

"Inak čaká chránené dielne na Slovensku likvidácia a zdravotne postihnutí občania prídu o možnosť privyrobiť si k nízkym dôchodkom," uviedol Zdenko Šmondrk z RCHD.

Organizátori petície sa domnievajú, že novela spomínaného zákona je pre chránené dielne a pracoviská na Slovensku likvidačná, povedie k zvýšeniu nezamestnanosti zdravotne postihnutých občanov, ktorí skončia v sociálnej sieti, a tým dôjde k zníženiu príjmu štátu na daniach a odvodoch a k zvýšeniu výdavkov štátu na sociálnych dávkach pre zdravotne postihnutých občanov s nízkymi dôchodkami a nízkymi príjmami.

"Určite musím odmietnuť hlavne predstavu alebo tvrdenie, že ideme chránené dielne ukrátiť o nejaké prostriedky. Je pravda, že to, čo sa usilujeme robiť je to aby sme efektívnejšie vynakladali podporu chráneným dielňam, ale nie je pravda, že ideme skracovať rozpočet," uviedol v reakcii pre TASR štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš.

Upozornil zároveň, že na aktívnu politiku trhu práce, kam patrí aj podpora chránených dielní, bude mať ministerstvo v budúcom roku viac peňazí v porovnaní s predchádzajúcimi obdobiami. "A dokonca pre budúci rok zo štátneho rozpočtu sme vybojovali viac peňazí ako to bolo na rok 2012, kedy vlastne v štátnom rozpočte nebolo ani euro," dodal.