Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Povodne na Slovensku zatiaľ nehrozia

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zrážková činnosť v priebehu stredy na západnom Slovensku nepokračovala, hladiny tokov začali počas dňa klesať.

Bratislava 31. januára (TASR) - Povodne zatiaľ na Slovensku podľa hydrológov nehrozia. "Od utorka (29. 1.) dodnes spadlo na západnom Slovensku 5 až 17 milimetrov zrážok, z veľkej časti v podobe dažďa. Okamžite nastal výrazný vzostup vodných hladín na tokoch v oblasti Malých Karpát. Keďže zrážková činnosť v priebehu stredy na západnom Slovensku nepokračovala, hladiny tokov začali počas dňa klesať," povedal hydrológ Slovenského hydrometeorologického ústavu Michal Hazlinger.

Priblížil, že v stredu (30. 1.) zrážky pokračovali najmä na severnom Slovensku, pričom zrážkové úhrny dosahovali až 20 milimetrov. Aj v tomto prípade bola zrážková činnosť časovo limitovaná a vzostupy hladín boli krátkodobé. "V súčasnosti už hladiny klesajú," uviedol Hazlinger.

Výrazná zrážková činnosť a oteplenie spojené s topením sa snehu zasiahli aj nemeckú a rakúsku časť povodia Dunaja a českú časť povodia Moravy. Na území Slovenska sa vzostup prejavil v stredu, pričom do dnešného rána stúpol Dunaj v Devíne o tri metre. "Keďže teplé počasie a slabá zrážková činnosť budú trvať v povodí Dunaja aj naďalej, dá sa očakávať ustálenosť vodnej hladiny pri vysokom vodnom stave," povedal Hazlinger s tým, že sa nepredpokladá dosiahnutie povodňovej aktivity. Rovnako je to aj v prípade rieky Morava.