Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

POVODNE: Počasie vyčíňalo aj v noci, veľká voda hrozí v Košickom kraji

Na snímke v obci Brehy, okres Žarnovica zatopilo cestu vedúcu do susednej obce Rudno nad Hronom 11. februára 2016. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Podeľte sa s nami o to, ako vyzerá situácia vo vašom regióne. Vaše fotky a postrehy nám môžete posielať na adresu teraz@tasr.sk. Správu budeme priebežne aktualizovať.

Košice 11. novembra (TASR) - Daždivé počasie spôsobilo v noci nadnes výraznejší vzostup hladín niektorých riek v Košickom kraji. Výšku hladín zodpovedajúcu 3. stupňu povodňovej aktivity namerali dnes o 6.00 h na tokoch Bodva v Turni nad Bodvou (321 cm), Olšava v Bohdanovciach (255 cm) a Roňava v Michaľanoch.

Na úrovni 2. stupňa bola hladiny Bodvy v stanici Hosťovce. Na úrovni 1. stupňa boli toky Ida v Janíku a Torysa v Košických Olšanoch. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)na svojej webovej stránke.

Foto: shmu.sk
SHMÚ vydal pre východ Slovenska do dnešnej 20.00 h hydrologickú výstrahu 3. stupňa pred povodňami z trvalého dažďa pre okresy Rožňava a Košice okolie – Bodva. Do 10.00 h platí táto výstraha pre Košice a Košice okolie - Hornád. O stupeň nižšia výstraha platí do 10.00 h pre okres Trebišov v oblasti Roňavy.

Prvý stupeň výstrahy pred povodňami platí pre okresy Trebišov bez Roňavy, Michalovce a Sobrance.

Vzhľadom na spadnuté zrážky na tokoch je naďalej predpoklad vzostupu vodných stavov.

Hladiny riek stúpli aj v Banskobystrickom kraji

Počas dnešného dňa, keď na území Banskobystrického kraja intenzívne pršalo, Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) zaznamenal zvýšenie hladín vodných tokov. Konštatoval to dnes večer pre TASR hovorca SVP Pavel Machava. Ako dodal, ich pracovníci vykonávajú na vodných tokoch pravidelný monitoring a odstraňujú prekážky obmedzujúce plynulý odtok vody. V prípade potreby tiež vykonávajú mimoriadnu manipuláciu na vodných stavbách.

Na snímke zvýšená hladina rieky Hron v Banskej Bystrici 10. februára 2016.
Foto: TASR/Branislav Račko
"V priebehu dnešného dňa sa na celom území našej správy vyskytli intenzívne zrážky, v dôsledku ktorých došlo k stúpnutiu hladín vodných tokov a nádrží, následne aj k vybreženiu vody z koryta vodných tokov. Na vodných tokoch Slatina a Neresnica došlo k vybreženiu vody z koryta v neupravených úsekoch. V obci Zvolenská Slatina došlo k zaplaveniu záhrad. Na vodnom toku Slatina došlo v obci Pstruša k preliatiu rúrového premostenia pod novobudovaným mostom a k zaplaveniu časti podpornej konštrukcie mosta," informoval hovorca SVP Machava.

Vo Veľkej Lúke vyhlásili 3.stupeň povodňovej aktivity

Potok Lukavica vo Veľkej Lúke v okrese Zvolen zaplavil v stredu (10.2.) podvečer po celodennom daždi priľahlé pozemky niekoľkých rodinných domov. Starostka obce Andrea Chromeková vyhlásila preto tretí stupeň povodňovej aktivity (SPA).

Ako dnes ráno pre TASR uviedla, voda v okolí domov už klesla a tretí SPA v najbližších hodinách odvolajú. Zaplavené boli najmä pozemky nachádzajúce sa v susedstve toku Lukavica.

Po záplavách sa hladina vody v Drienčanoch vrátila do normálu

Situácia v obci Drienčany v Rimavskosobotskom okrese, kde v stredu (10.2.) večer vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity, sa v priebehu dnešného rána vrátila do normálu. TASR o aktuálnom stave informoval starosta obce Peter Švoňava.

„Voda nám včera zaplavila viaceré obecné cesty, polia, záhrady a okolie rodinných domov. Našťastie, priamo do domov sa nedostala. Dnes však už zo všetkých zaplavených miest odtiekla, jej hladina klesla skoro o meter a vrátila sa do koryta potoka,“ uviedol starosta s tým, že v dedine pri záplave zasahovali dobrovoľní i profesionálni hasiči, ktorí pripravovali protipovodňové zábrany a vrecia s pieskom.

V súčasnosti v Drienčanoch a v okolí Rimavskej Soboty napriek nepriaznivým predpovediam neprší a prevláda polojasné počasie. „Momentálne už teda s vodou nemáme žiadny problém a ak nezačne pršať, nič nehrozí,“ uzavrel Švoňava.

V Kopernici a Lovči vyhlásili druhý stupeň povodňovej aktivty

Druhý stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v obci Kopernica pri Kremnici. Problémy tu spôsobuje miestny tok. "Situáciu ideme riešiť so starostom zabezpečovacími prácami. Hladina toku je ustálená, ale nevieme, čo spraví s ňou sneh, ktorý tam napadol," ozrejmil situáciu v obci Jaroslav Holzer z odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiari nad Hronom.

Starosta Kopernice Rastislav Slanina vysvetlil, že spodná časť potoka nie je vyregulovaná. "Máme tam dve-tri kritické miesta. Keď sa nám hladina zdvihne, tak hrozí vyliatie vody na komunikáciu," vysvetlil s tým, že v bezprostrednej blízkosti sú ohrozené aj viaceré rodinné domy. Obec je navyše od stredajšieho večera aj bez elektrickej energie. "Podľa informácií budú dodávky obnovené možno okolo obeda," dodal Slanina s tým, že problémy v tomto prípade spôsobil ťažký mokrý sneh a popadané stromy.

Druhý povodňový stupeň vyhlásili aj v obci Lovča v okrese Žiar nad Hronom. "V stredu večer prečerpávali vodu zo zaplaveného územia späť do koryta Hrona," ozrejmil Holzer. Podľa slov starostu Ondreja Bahnu začala približne o 6.00 h hladina Hrona klesať, druhý povodňový stupeň však trvá naďalej, potrvať by mohol do 12.00 h. Všetko však bude závisieť od toho, ako bude klesať hladina Hrona.

Na snímke zatopená záhrada v obci Brehy, okres Žarnovica.
Foto: TASR/Jana Vodnáková
V okrese Žarnovica nebola hlásená žiadna mimoriadna situácia. "Výška toku Hron je síce v obci Brehy, kde je vodomerná stanica, na úrovni druhého stupňa, ale ten zatiaľ nebol vyhlásený. Voda zatiaľ neohrozuje obyvateľov a dá sa povedať, že v týchto chvíľach Hron kulminuje," podotkol Štefan Stripaj, vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žarnovici.

Jeho slová potvrdil aj starosta Brehov Juraj Tencer, podľa ktorého sú na podobné situácie v obci zvyknutí. "Voda sa tlačí do záhrad niektorým ľuďom, začína prelievať cestu smerom na Rudno, ale inak je to v poriadku. Na takéto stavy sme zvyknutí, nie je to také hrozné. Na hornom úseku už tok klesá, takže očakávame, že bude Hron kulminovať," poznamenal v tejto súvislosti Tencer.

Pokojná situácia je aj v okrese Banská Štiavnica. Michal Žurav, vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Banskej Štiavnici uviedol, že sú v kontakte so starostkami obcí Svätý Anton, Kozelník a Beluj, kde hrozilo vybreženie potokov, avšak nedošlo k tomu. "Situácia sa stabilizuje a nič mimoriadne sa do týchto chvíľ neudialo," dodal Žurav.

Hasiči odstraňovali v Žilinskom kraji popadané stromy aj odčerpávali vodu

Hasiči v Žilinskom kraji zasahovali v súvislosti s poveternostnou situáciou od 6. hodiny v stredu (10. 2.) do dnešných ranných hodín celkovo 55-krát. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Žiline Miroslava Ondrichová.

Najviac zásahov podľa nej zaevidovali okresné riaditeľstvá v Čadci (12) a Dolnom Kubíne (desať). "Hasiči odstraňovali spadnuté stromy z ciest, ale aj z auta a elektrického vedenia. V jednom prípade odčerpávali vodu z pivnice rodinného domu a zo zatopeného podchodu,“ uviedla hovorkyňa KR HaZZ.

V okrese Revúca platí tretí stupeň povodňovej aktivity v šiestich obciach

V okrese Revúca je vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity v šiestich obciach a druhý stupeň povodňovej aktivity na dvoch vodných tokoch. Aktuálne je však situácia v celom okrese stabilizovaná a počasie sa v porovnaní so stredou (10.2.) zlepšilo.

"V priebehu stredy starostovia postupne vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity v obciach Kameňany, Ratková, Sása, Lubeník, Gemerská Ves a Držkovce," informoval TASR Peter Balogh, prednosta Okresného úradu (OÚ) v Revúcej. V týchto obciach voda zaplavila viacero domov. "Situáciu sme so starostami konzultovali, ale vo všetkých prípadoch ju mali pod kontrolou a vystačili si s vlastnými silami a prostriedkami," konštatoval.

V ostatných obciach okresu sa podľa jeho slov vyskytli malé problémy, niekde sa potoky aj vybrežili, ale k žiadnym veľkým škodám nedošlo. "Na návrh správcu toku sme však vyhlásili druhý stupeň povodňovej aktivity na rieke Muráň a jej prítokoch, ako aj na rieke Turiec a jej prítokoch," dodal.

Podľa vyjadrenia vedúceho odboru krízového riadenia OÚ v Revúcej Róberta Jóryho je situácia v okrese momentálne stabilizovaná. "Voda klesá, keďže počasie je jasné a neprší," povedal s tým, že v priebehu dnešného dňa, prípadne piatka (12.2.) by v uvedených obciach mohlo dôjsť k odvolaniu tretieho stupňa protipovodňovej aktivity.