Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Povstalci si muníciu vyrábali aj sami

Zo začiatku disponovali len výzbrojou, ktorú mali na ovládanom území v skladoch a ktorú si vyrobili.

Bratislava 23. augusta (TASR) – Povstalci boli počas Slovenského národného povstania (SNP) dobre zásobovaní, ale ich výzbroj bola zastaraná. Zo začiatku disponovali len výzbrojou, ktorú mali na ovládanom území v skladoch a ktorú si vyrobili. Pre TASR to uviedol historik Vojenského historického ústavu v Bratislave František Cséfalvay.

Podľa jeho ďalších slov I. československá armáda nemala oproti nemeckej okupačnej armáde kvalitnú výzbroj. Ani jej letectvo nebolo na tom najlepšie. Povstalci mali málo automatických, ťažkých či delostreleckých zbraní. "Nemohli tak účinne bojovať proti nemeckým obrneným transportérom či tankom," vysvetlil vojenský historik s tým, že pred SNP si vytvorila odbojová armáda dobré zásoby výzbroje, zdravotných pomôcok, ale aj financií.

Cséfalvay tvrdí, že takéto množstvo materiálu sa mohlo nazhromaždiť len vďaka evakuačným plánom, ktoré vznikli najmä v polovici roka 1944. "Po prvom bombardovaní Bratislavy bolo cítiť, že sa vojna bezprostredne dotýka aj Slovenska. Vďaka evakuačným plánom sa preto dali lepšie zastierať presuny rôzneho materiálu na stredné či východné Slovensko," povedal historik. Za jeden zo zdrojov zásobovania pre povstalcov považuje aj civilné obyvateľstvo.

To reagovalo najmä na nariadenia Slovenskej národnej rady o výkupe obilia či zamedzení čiernemu trhu. "Zásobovanie fungovalo dobre, a keďže povstanie bolo len pár mesiacov, zaobišlo sa bez väčších problémov," uviedol Cséfalvay. Zbrane dodávali podľa neho odboju najmä sklady, ktoré boli na povstaleckom území a existovala tu aj vojenská výroba.

Za jeden z jej úspechov pokladá vojenský historik skonštruovanie troch pancierových vlakov. "Bola škoda, že povstalci prišli hneď na začiatku SNP o veľký zbrojný sklad v Kvetnici, kde mali najviac zbraní. V polovici septembra 1944 dostali leteckú podporu od 1. československého stíhacieho pluku, vďaka ktorému sa spomalil nemecký postup," konštatoval Cséfalvay s tým, že profesionalita povstaleckej armády sa čiastočne zlepšila aj po príchode 2. československej paradesantnej brigády.