Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

Pozemkový fond chce späť pozemky v Hornom Šianci v Trenčíne

Na snímke generálny riaditeľ Slovenského pozemkového fondu (SPF) Ján Marosz v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Pri predaji regionálny odbor SPF stanovil kúpnu cenu 23 eur za štvorcový meter, aj keď cena porovnateľných nehnuteľností bola v tom čase 54 eur za štvorcový meter.

Trenčín 15. novembra (TASR) – Na mieste určenom na zriadenie ovocného sadu v lukratívnej trenčianskej časti Horný Šianec stojí namiesto záhradného domčeka rodinný dom. Jeho majiteľkou je dcéra zakladateľa strany Smer-SD Bohumila Hanzela Iris Hanzelová, momentálne žije v Španielsku. Tvrdí to riaditeľ Slovenského pozemkového fondu (SPF) Ján Marosz.

Podľa neho je predpoklad, že úmysel výsadby ovocného sadu bol len zámienkou, ako sa dostať k lukratívnym pozemkom v Trenčíne. SPF bude žiadať od majiteľky pozemku jeho odkúpenie za cenu, za ktorú ho v roku 2014 nadobudla.

"V roku 2014 parcelu o výmere 4299 štvorcových metrov odkúpila Iris Hanzelová v milionárskej štvrti Trenčína. Na pozemku vyrástol 'záhradný domček' s rozmermi rodinného domu. Či sa tam našlo miesto aj pre plánované stromy, kríky a vinič majiteľka skontrolovať zatiaľ neumožnila," skonštatoval Marosz.

Ako dodal, pri predaji regionálny odbor SPF stanovil kúpnu cenu 23 eur za štvorcový meter, aj keď cena porovnateľných nehnuteľností bola v tom čase 54 eur za štvorcový meter. Aktuálne ceny stavebných pozemkov v centre Trenčína dosahujú 300 eur za štvorcový meter.

"Podľa platného územného plánu je na pozemku záhradkárska osada, v ktorej sú prípustné záhradné domčeky s maximálnou výmerou 40 štvorcových metrov. Napriek tomu vydalo mesto Trenčín v decembri 2018 kolaudačné rozhodnutie na užívanie 'novostavby záhradného domčeka' so zastavanou plochou 94 štvorcových metrov a úžitkovou plochou 137 štvorcových metrov pripojenou na verejný vodovod a kanalizáciu," upozornil Marosz. Zdôraznil, že podobných prípadov je na Slovensku viac, niektoré z nich už rieši NAKA a SPF rozšíri podania aj o prípad v Trenčíne.

Podľa hovorkyne Trenčína Eriky Ságovej stavba bola skolaudovaná v roku 2018. "Pozemok bol a stále je záhradou. Záhradný domček má 94 štvorcových metrov, teda je takmer päťnásobne menší ako územný plán vtedy povoľoval, a to 10-percentnú zastavanosť. Ide o záhradný domček so suterénom a jedným nadzemným podlažím," doplnila hovorkyňa.

SPF podľa nej tento pozemok predal, dokonca na svojom pozemku pre prípojky záhradného domčeka zriadil aj vecné bremeno, bol jedným z účastníkov stavebného i kolaudačného konania bez akýchkoľvek námietok.

"Mesto Trenčín postupovalo a rozhodlo v súlade so zákonom vrátane územného plánu a v súlade so stanoviskami všetkých dotknutých orgánov vrátane SPF," zdôraznila Ságová.

Podľa Bohumila Hanzela pozemky v Hornom Šianci kúpil pred desiatimi rokmi po splnení všetkých zákonných podmienok. Nechal vypracovať projekt výsadby ovocného sadu. Svah so sklonom asi 40 stupňov podľa neho upravovali ťažké stroje dva týždne. "Za pozemky som zaplatil 23 eur za štvorcový meter. Teda za cenu, akú mi určili," doplnil.

Pozemok podľa neho plní funkciu ovocného sadu. Už teraz je tam vysadených okolo 100 stromov a kríky, na jar vysadia 100 stromov a ďalšie kríky.

"V projekte boli v rohoch pozemku plánované dva záhradné domčeky, každý s rozmermi päť krát päť metrov. Záhradníci a mesto skonštatovali, že by k ním nebol prístup, urobili sme preto jeden jednopodlažný záhradný domček s rozmermi deväť krát deväť metrov. Je to záhradný domček, nie rodinný dom," pripomenul Hanzel. Zdôraznil, že pozemkovému fondu pozemky späť nepredajú, všetko je podľa neho v súlade so zákonom.