Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Poznáme najúspešnejších slovenských autorov za rok 2022. Ktorí sú to?

Na archívnej snímke Táňa Kelleová - Vasilková Foto: TASR/Pavel Neubauer

Najúspešnejšia slovenská autorka Táňa Keleová-Vasilková získala dve ocenenia. Zlatá kniha za rok 2022 jej patrí za román o mladej huslistke s názvom Olívia.

Bratislava 26. apríla (TASR) – Najúspešnejší slovenskí autori za rok 2022 si v utorok (25. 4.) prevzali ocenenia Zlatá kniha a Platinová kniha. Najviac ocenení získali Táňa Keleová-Vasilková a Jozef Banáš. Cenu literárnej kritiky Zlaté pero 2022 si odniesla Beata Balogová za knihu Kornélie. TASR o tom informovala PR manažérka vydavateľského domu Ikar Lucia Čarná.

Najúspešnejšia slovenská autorka Táňa Keleová-Vasilková získala dve ocenenia. Zlatá kniha za rok 2022 jej patrí za román o mladej huslistke s názvom Olívia. Platinovú knihu dosiahol jej román Skúšky, ktorý bol v minulom roku ocenený Zlatou knihou. Autor motivačných a životopisných románov Jozef Banáš získal dve Platinové knihy, prvú za starší román Kód 7, Koniec zla a druhú za životopis Tomáša Baťu s názvom Som Baťa, dokážem to!.

"Okrem nich si zlato odniesol aj autor bestsellerov a majster napätia Jozef Karika za román Hlad. Zlatú knihu získala aj dvojica Ladislav Kužela a Zuzana Čižmáriková za fenomenálnu populárno-náučnú publikáciu z oblasti medicíny, Zdravie bez liekov,"
uviedla Čarná s tým, že zlatom ocenili aj detskú knihu Písmenká z abecedy Ivony Ďuričovej a ilustrátora Adriána Macha. Zlatú knihu získal aj youtuber Peter PPPítr Popluhár za knihu Ako (ne)prežiť mladosť, Príbehy príšerných rozhodnutí. Platinou bola ocenená publikácia Alžbeta Bátoriová vo väzení a na slobode autora Andreja Štiavnického. Ocenenie získal in memoriam.

Ocenenia odovzdal Ikar svojim najúspešnejším slovenským autorom, ktorí dosiahli predaje viac ako 15.000 kusov v prípade Zlatej knihy a viac ako 25.000 kusov v prípade Platinovej knihy. Zlaté pero 2022 udeľované literárnou kritikou patrí spisovateľke a novinárke Beate Balogovej za jej čiastočne autobiografický román Kornélie.