Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pozor na počasie. Sneženie znižuje viditeľnosť, môžu padať i stromy

Lyžiarske stredisko PARK SNOW Donovaly sa pripravuje na otvorenie tohtoročnej lyžiarskej sezóny. Donovaly, 3. decembra 2014. Foto: TASR/Branislav Račko

Husté sneženie i silný vietor spôsobuje riziko na viacerých úsekoch slovenských ciest. Najhoršia situácia je v okolí horských priechodov Donovaly a Šturec.

Bratislava 5. januára (TASR) - Husté sneženie i silný vietor spôsobuje riziko na viacerých úsekoch slovenských ciest. Najhoršia situácia je v okolí horských priechodov Donovaly a Šturec, kde okrem zníženia viditeľnosti na 50 m hrozí v dôsledku víchrice aj padanie stromov na vozovku. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom portáli www.zjazdnost.sk.



Sneženie obmedzujúce dohľadnosť do 50 m je takisto na Čertovici, v okolí sedla Besník a Lipian. Do 100 je znížená viditeľnosť v okolí Fričoviec a Širokého.

Z okresov Námestovo, Trstená, Turčianske Teplice, v okolí Nižnej Šebastovej, Chminianskej Novej Vsi, Záborského hlásia cestári snehové jazyky na cestách.

SSC upozorňuje šoférov aj na to, že na diaľnici D1 v úsekoch Ivachnová - Bôrik, Poprad - Jánovce a Svinia - Budimír a na rýchlostnej ceste R3 v úsekoch Trstená - Tvrdošín a Sedliacka Dubová - Široká sa na vozovke nachádza miestami vrstva čerstvého až kašovitého snehu do 3 cm.

Všetky diaľnice, rýchlostné úseky, cesty i horské priechody sú zjazdné. Kým v oblasti západného Slovenska je povrch vozoviek väčšinou mokrý, na strednom a východnom Slovensku je na väčšine ciest 1 a III. triedy vrstva snehu do 3 cm.

Ráno a predpoludním na Donovaloch je pokoj

Situácia na ceste č. I/59 cez horský priechod Donovaly zostávala v pondelok 5. januára 2015 ráno a predpoludním z banskobystrickej strany pokojná. Vozovka bola až do obce Staré Hory mokrá, od nej až po vrchol stúpania v obci Donovaly pokrytá vrstvou ujazdeného snehu. Kamióny mali vjazd na horský priechod zakázaný.