Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

POZOR na zľadovatené turistické chodníky, hrozí nečakané pošmyknutie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zrážkovou činnosťou sa môže na chodníkoch vytvárať ľadová glazúra. V Nízkych Tatrách odporúča Horská záchranná služba zimný turistický výstroj.

Ružomberok 14. januára (TASR) – Podkladový sneh v slovenských pohoriach je na viacerých miestach tvrdý až zľadovatený, následkom čoho hrozí nečakané pošmyknutie. Horská záchranná služba (HZS) preto žiada návštevníkov horských oblastí o zvýšenú opatrnosť pri túrach. Informovala o tom prostredníctvom oficiálnej internetovej stránky.

Vo Vysokých Tatrách sa neodporúča pohyb nad chaty. Zrážkovou činnosťou sa môže na chodníkoch vytvárať ľadová glazúra. V Nízkych Tatrách odporúča HZS zimný turistický výstroj. Na niektorých turistických chodníkoch tu po veternej kalamite prebieha ťažba dreva.

Na podkladovom snehu v Západných Tatrách vytvoril mrznúci dážď ľadovú kôru. "Stále tu platí lokálna hrozba doskových lavín," upozorňujú horskí záchranári.

Turisticky značený chodník popod Stoh v Malej Fatre je zatvorený. Žlto značený turistický chodník traverz sedlo za Hromovým na chatu Chleb je pre turistov taktiež neprístupný. V nižších polohách sa na chodníkoch nachádza nesúvislá vrstva snehu a ľadu. "Hrebeň Malej Fatry je zľadovatený, preto sa neodporúčajú túry bez stúpacích želiez a cepínu," informuje stránka HZS. Rovnaké podmienky sú aj vo Veľkej Fatre.

Vplyvom viacdňového oteplenia a dažďa padajú v Lučanskej Malej Fatre základové lavíny. Ferrata je otvorená, ale od 800 metrov nad morom je zasnežená a zľadovatená. Podľa horských záchranárov hrozí samovoľné spúšťanie splazov zo strmých svahov nad ferratou.

Turistické chodníky a tiesňavy Slovenského raja sú otvorené a schodné. Uzavretá je len ferrata HZS v rokline Kyseľ. "Odporúčame použiť turistické mačky, prípadne čakan alebo lyžiarske paličky," uvádza sa na stránke. Pre túry na Babiu horu a Pilsko v Stredných Beskydách odporúčajú horskí záchranári paličky a mačky alebo protišmykové návleky.

V Kremnických vrchoch je v polohách nad 800 metrov nad morom súvislá vrstva snehu do 40 centimetrov. Vzhľadom na nepriaznivé podmienky a vysoké riziko úrazu sú v zimnom období uzatvorené via ferratové cesty Trubačova veža a Výzva. Via ferratová cesta Komín, obtiažnosť C, je ako jediná otvorená, vzhľadom na aktuálne podmienky.