Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Nezabudnite, oddnes musia mať deti vlastný pas

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Avšak pri ceste do Chorvátska bude stačiť zápis dieťaťa v pase rodičia, naopak v Českej republike takí zhovievaví nebudú.

Bratislava 26. júna (TASR) - Oddnes musí mať každé dieťa vlastný cestovný pas. Polícia preto pripomína rodičom, aby na túto skutočnosť pri ceste do zahraničia pamätali.

Dnes totiž vstúpilo do platnosti nariadenie Európskej únie, ktoré členským štátom ukladá povinnosť vydávať cestovné pasy už iba ako individuálne cestovné doklady. Doterajší postup zapisovať dieťa do päť rokov do pasu rodiča sa už nebude uplatňovať. Ako TASR informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, niektoré krajiny už potvrdili, že po 26. júni budú akceptovať aj predchádzajúci zápis dieťaťa vo veku do päť rokov v cestovnom doklade rodiča. "Napriek tomu odporúčame zistiť si pred cestou podrobnosti o platnosti cestovného dokladu priamo na príslušnom zastupiteľskom úrade krajiny, do ktorej občan cestuje," uviedla Baloghová.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/Martin Baumann
Pre veľký záujem o vydanie cestovných pasov pre deti mladšie ako päť rokov polícia prijala viacero opatrení. Do 30. júna je stále možné podať žiadosť o vydanie cestovného pasu aj každý piatok od 12.00 do 18.00 hodiny. V tomto čase pracovníci oddelenia dokladov vybavujú len rodičov s deťmi do 15 rokov. Dôležité je, aby rodičia priniesli svoj občiansky preukaz, originál rodného listu dieťaťa k nahliadnutiu a zaplatili správny poplatok. Ten je za vydanie cestovného pasu pre dieťa mladšie ako päť rokov je do 30 dní 8 eur, do dvoch pracovných dní 32 eur.

Do 30. júna takisto platia rozšírené stránkové hodiny aj v utorok a štvrtok, a to od 7.30 do 15. 00 hodiny. Počas nich je možné vybaviť nielen cestovný pas, ale aj občiansky preukaz a vodičský preukaz.

Detské pasy a krajiny EÚ

Stačí pas rodiča:
Bulharsko, Estónsko,Francúzsko, Lotyšsko,Maďarsko, Portugalsko,Rakúsko, Rumunsko,Slovinsko, Španielsko, Švédsko (aj Chorvátsko);

Dieťa musí mať svoj pas:

Česko, Holandsko, Litva, Taliansko;

Ostatné členské krajiny EÚ sa zatiaľ nerozhodli