Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Meteorológovia varujú: Pozor na silný vietor, môže fúkať do 140 km/h

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pre časť západného, stredného i východného Slovenska vydali dnes meteorológovia výstrahu.

Bratislava 8. februára (TASR) - V polohách nad 1000 metrov môže dnes fúkať silný vietor, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 90 a miestami až 140 kilometrov za hodinu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 1. a 2. stupňa.

Silný vietor, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch 115 až 140 kilometrov za hodinu, meteorológovia predpovedajú v polohách od zhruba 1800 metrov v okresoch Liptovský Mikuláš, Tvrdošín, Poprad a Brezno. Pre túto oblasť vyhlásil SHMÚ výstrahu 2. stupňa, ktorá potrvá do utorka (9.2.). Takáto rýchlosť vetra podľa SHMÚ predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Foto: shmu.sk

Vietor, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 90 až 115 kilometrov za hodinu, očakávajú dnes meteorológovia v časti západného, stredného i východného Slovenska. SHMÚ pre túto oblasť vydal výstrahu 1. stupňa, ktorá miestami potrvá do stredy (10.2.). Predpovedaná rýchlosť vetra podľa meteorológov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Vodiči jazdiaci na Orave by si mali dávať pozor na nárazový vietor

Na nárazový vietor by si mali dávať pozor vodiči, ktorí momentálne jazdia na Orave. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC) prostredníctvom svojej webovej stránky www.zjazdnost.sk.

SSC zároveň vodičov varuje, že vplyvom hmly, vlhkosti i nízkych teplôt sa môže na cestách tvoriť poľadovica.

Všetky sledované úseky ciest, diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska sú podľa SSC zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, miestami suchý. Utlačený sneh do dvoch centimetrov hrúbky sa miestami nachádza na cestách v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska.