Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

POZOR: Z trhu stiahli viacero liekov pre alergikov

Ilustračné foto Foto: TASR

Dôvodom sú chyby vo výrobe, ktoré odhalila vo francúzskom závode tamojšia lieková agentúra.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nariadil stiahnuť zo slovenského trhu viacero liekov pre alergikov od francúzskeho výrobcu Stallergenes. Ide o lieky Alyostal Prick, Oralair, Phostal a Staloral. Dôvodom sú chyby vo výrobe, ktoré odhalila vo francúzskom závode tamojšia lieková agentúra.

Problémy spôsobilo zavedenie nového IT systému, ktorý mohol ovplyvniť výrobu liekov a označovanie balení pre jednotlivých pacientov. Viaceré lieky vyrobené po 13. auguste sú tak chybne označené. "Niektorí pacienti dostali liek iného zloženia alergénov, ako im bol predpísaný. Lieky vyrobené po 13.08.2015 (vrátane) môžu byť priamo ovplyvnené chybou vo výrobe," informuje ŠÚKL.

Francúzska lieková agentúra preto ihneď pozastavila výrobu a distribúciu liekov vyrábaných v závode Stallergenes, Antony, kým nebudú odstránené zistené nedostatky. Taktiež bola pozastavená samotná výroba liekov a účinných látok.

Lieky vyrobené po spomínanom termíne dodané do slovenských lekární sa podľa ŠÚKL k pacientom nedostali. Napriek tomu ŠÚKL lieky ihneď stiahol z trhu. V prípade, ak by ich niekto užíval, má sa liečba ukončiť. Náhradnú treba konzultovať s alergológom.