Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

P.Paška otvoril schôdzu, diskusia bude o skončení rovnej dane i o ZP

Pavol Paška Foto: TASR/Martin Baumann

Bratislava 16. októbra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) otvoril dnes ôsmu schôdzu parlamentu. Pre poslancov pripravil dvojtýždňové zasadnutie so 72-bodovým programom. Rokovanie prinesie okrem iného štart reformy ESO (Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená štátna správa), definitívnu podobu zmeneného Zákonníka práce (ZP), ako i rozhodnutie o zachovaní tzv. koncesionárskych poplatkov za RTVS.

Prvý krok reformy ESO prinesie zrušenie 64 úradov do konca tohto roku. Ich pôsobnosť a kompetencie sa majú presunúť na iné štátne inštitúcie. Toto opatrenie má štátnemu rozpočtu už v budúcom roku ušetriť viac ako 3,2 milióna eur. Podstatná časť zmien je venovaná napríklad krajským školským a stavebným úradom a územným vojenským správam. Ich pôsobnosť má prejsť na existujúce obvodné úrady v sídle kraja. Majetok štátu v správe týchto úradov bude zverený do správy ministerstva vnútra. Obdobne sa ministerstvu vnútra zveruje aj personálna pôsobnosť vo vzťahu k zamestnancom uvedených úradov.

Novela Zákonníka práce, ktorý sa mení vždy po voľbách s príchodom novej vládnej garnitúry, má podľa Smeru-SD priniesť posilnenie práv zamestnancov, podľa opozície iba odborárov. Z navrhovaných zmien vyplýva, že niekoľko stotisíc dohodárov sa má od januára budúceho roka čiastočne vyrovnať výhodami a svojím pracovným postavením zamestnancom. Rozšíriť sa tak má podľa ministerstva práce pokrytie dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru o viaceré ustanovenia.


Ilustračné foto
Foto: TASR

Rušenie rovnej dane


Zákonodarcovia budú hovoriť aj o zrušení rovnej dane z príjmu a o jej zvýšení pre právnické osoby. Podľa opozície sa to negatívne odrazí na ekonomike Slovenska. "Je to atentát na hospodársky rast," konštatoval dnes šéf opozičnej strany SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Na schôdzi sa tiež definitívne rozhodne o ponechaní takzvaných koncesionárskych poplatkov za RTVS aj v budúcom roku. Výška úhrad za službu verejnosti by sa pritom nemala meniť. Fyzická osoba, ktorá odoberá elektrinu, by teda naďalej mala platiť 4,64 eura mesačne. Zrušenie koncesionárskych poplatkov od januára 2013 presadila ešte koalícia Ivety Radičovej. RTVS mal byť od nového roku financovaný zo štátneho rozpočtu sumou minimálne 90 miliónov eur. V budúcom roku by to bolo viac ako 98 miliónov eur. Prijatím predloženého návrhu z dielne rezortu kultúry sa však ponechá v platnosti existujúci systém financovania verejnoprávneho vysielateľa.



NR SR definitívne rozhodne aj o osude návrhu opozičnej strany Most-Híd, ktorá chce povoliť cyklistom malé množstvo alkoholu. V druhom čítaní je aj novela Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), ktorou chce výrazne obmedziť výskyt billboardov v blízkosti ciest. Maroš Kondrót (Smer-SD) sa zase novelou zákona o Bratislave pokúsi presadiť väčšie kompetencie pre primátora hlavného mesta v tom, že svojich námestníkov by si menoval sám. V súčasnosti ich musí zvoliť zastupiteľstvo. Otto Brixi, Richard Raši a Pavol Paška (všetci Smer-SD) chcú zmenou zákona o meste Košice znížiť počet tamojších poslancov v mestskom zastupiteľstve z 50 na 41. Pokles je naplánovaný aj v miestnych zastupiteľstvách. Branislav Škripek (OĽaNO) bojuje proti erotike v dennej tlači.

Predseda SaS Richard Sulík počas 7. schôdze Národnej rady SR 11. septembra 2012
Foto: TASR/Michal Svítok

Registrované partnerstvá


Poslanci zároveň otvoria v prvom čítaní diskusiu o návrhu SaS zaviesť registrované partnerstvá pre osoby rovnakého pohlavia. Lucia Nicholsonová (SaS) zase predložila návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorého cieľom je zaviesť bezplatné dobrovoľné sterilizácie. Podľa poslankyne to môže znížiť počet potratov. Nicholsonová zdôrazňuje, že ide o spôsob antikoncepcie.

Snemovňa si tiež za zatvorenými dverami vypočuje správu o činnosti SIS v roku 2011 a správu o plnení úloh Vojenského spravodajstva.