Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Pracoviská Úradu komisára pre deti sa zamerajú aj na detskú chudobu

Na snímke komisár pre deti Jozef Mikloško. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Verejnosť sa na pracoviská komisára môže obrátiť vo všetkých veciach týkajúcich sa práv detí, ktoré sú deklarované Dohovorom OSN o právach dieťaťa.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Kancelárie Úradu komisára pre deti v Košiciach a Prešove sa budú špecializovať aj na riešenia v oblasti detskej chudoby a marginalizovaných skupín. Pre TASR to potvrdili z úradu komisára, ktorý nedávno otvoril nové detašované pracoviská v Košiciach, Zvolene, Ružomberku a Trenčíne. Okrem nich sú pracoviská zaoberajúce sa ochranou práv dieťaťa dostupné v Bratislave a Prešove.

"Pracoviská v regiónoch už fungujú jeden až dva mesiace a stretávame sa naozaj s veľkým záujmom. Hlavne, čo sa týka návštev škôl a iných detských akcií, na ktorých naši zamestnanci postupne zvyšujú povedomie o právach detí a našom úrade. Ľudia vnímajú veľmi pozitívne, že sa úrad posunul bližšie k deťom," zhodnotil pre TASR komisár pre deti Jozef Mikloško. Doposiaľ fungovalo od septembra 2021 len jedno detašované pracovisko v Prešove.

Pomoc hodnotí v dvoch rovinách. "Jednou sú konkrétne podnety porušovania práv dieťaťa, tých sme mali na Úrade komisára pre deti v minulom roku 762 a prirodzene očakávame, že sa tento počet výrazne zvýši. Druhou rovinou je systémová pomoc deťom s dôrazom na regionálne špecifické riešenia," doplnil Mikloško. Poukázal na to, že napríklad kancelárie v Košiciach a Prešove sa budú špecializovať na riešenia v oblasti detskej chudoby a marginalizovaných skupín.

"Nové detašované pracoviská vytvárajú priestor na spájanie odborníkov pracujúcich s deťmi, a teda práca priamo v regiónoch nám môže priniesť efektívnejšiu identifikáciu a riešenie systémových problémov v oblasti detských práv vzhľadom na špecifiká jednotlivých regiónov," povedal Mikloško.

Verejnosť sa na pracoviská komisára môže obrátiť vo všetkých veciach týkajúcich sa práv detí, ktoré sú deklarované Dohovorom OSN o právach dieťaťa. Na úrad sa môže obrátiť aj priamo dieťa bez zákonného zástupcu. Adresa a úradné hodiny jednotlivých detašovaných pracovísk sú dostupné na webovom sídle Úradu komisára pre deti www.komisarpredeti.sk.