Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

ZMENA: Pracovné víza do USA platia pre Slovákov po novom na päť rokov

Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Foto: TASR/AP

Zmenu dĺžky udelenia víz pre Slovákov zabezpečilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR s konzulkou USA na Slovensku Selenou Nelson-Salcedo prostredníctvom verbálnych nót.

Bratislava 19. februára (TASR) - Pracovné víza do USA možno po novom získať na päť rokov. Zmenu dĺžky udelenia víz pre Slovákov zabezpečilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ) s konzulkou Spojených štátov amerických na Slovensku Selenou Nelson-Salcedo prostredníctvom verbálnych nót. Tie sú účinné od januára 2016. TASR o tom informovali z tlačového odboru MZVaEZ.

Pracovné víza boli predtým Slovákom udeľované na dva roky. "Ide o iniciatívny krok Spojených štátov amerických, ktorým recipročne reagujú na legislatívnu zmenu Slovenskej republiky," vysvetlil Metod Špaček, riaditeľ odboru medzinárodného práva MZVaEZ.

Novela zákona o službách v zamestnanosti podľa neho zjednodušila prístup štátnych príslušníkov tretích krajín na slovenský trh práce, a to predĺžením obdobia, na ktoré sa udeľuje povolenie na zamestnanie, z doterajších dvoch na najviac päť rokov.