Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Pracovníci v potravinovej bezpečnosti chcú zmeny v odmeňovaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Kvôli neadekvátneho ohodnotenia zamestnancov sa táto práca stáva všeobecne neatraktívnou, čo sa prejavuje aj odlevom súčasných zamestnancov a malým záujmom o túto prácu, píše sa v liste.

Bratislava 23. júla (TASR) – Zamestnanci regionálnych veterinárnych a potravinových správ (RVPS) a Ústavu štátnej kontroly veterinárnych biopreparátov a liečiv (ÚŠKVBL) poukazujú na nevyhnutnosť zmien v odmeňovaní. Na tento účel zorganizovali petíciu Za dôstojné platy, žiaden posun vo veci riešenia zlej finančnej situácie však doposiaľ nenastal. Uvádza to Slovenský odborový zväz verejnej správy a kultúry (SLOVES) v liste zaslanom TASR.

Pracovníci RVPS a ÚŠKVBL kritizujú súčasný stav a poukazujú na nevyhnutnosť zmien v odmeňovaní, aj na úplnú absenciu odmeňovania povinných atestácií. "Z dôvodu neadekvátneho ohodnotenia zamestnancov sa táto práca stáva všeobecne neatraktívnou, čo sa prejavuje aj odlevom súčasných zamestnancov a malým záujmom o túto prácu zo strany vysokoškolsky vzdelaných mladých ľudí," píše sa v liste s tým, že práca pre takto vzdelaných ľudí je za daných podmienok demotivujúca.

Podfinancovaním zamestnancov, ktorí zabezpečujú dozor a kontrolu nad potravinovou bezpečnosťou SR, môže dôjsť k narušeniu integrity a funkčnosti systému na kontrolu potravín, upozorňuje SLOVES. "Je dôležité, aby sa riešenie súčasného stavu stalo skutočne neodkladnou prioritou vedenia Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky, ako aj Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR," zdôraznili odborári.

Petícia Za dôstojné platy bola podaná v kancelárii MPRV SR 8. februára tohto roka. Žiadali v nej nárast platov pre zamestnancov regionálnych veterinárnych a potravinových správ na území SR najmenej o 50 %. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) podľa odborárov prejavila ochotu riešiť zlú finančnú situáciu v odmeňovaní pracovníkov RVPS a ÚŠKVBL. "Výsledkom tohto stretnutia bola dohoda, že zabezpečenie zvýšenia platov je nevyhnutné na zlepšenie alarmujúcej úrovne odmeňovania pracovníkov RVPS a ÚŠKVBL, a tiež zvýšenie kvality systému celoživotného vzdelávania," priblížil SLOVES s tým, že žiaden posun v tejto veci nenastal.

Odmeny pre týchto pracovníkov chýbali aj v rámci agendy 13. a 14. platov, kde mali podľa odborárov ministerstvá a štátne orgány SR pridelené peniaze na polročné odmeny v rámci platov za mesiac máj. "Práca inšpektorov RVPS a ÚŠKVBL je pritom nemenej dôležitá ako práca zamestnancov ministerstiev, vrátane MPRV SR a pracovníkov Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu, ktoré podľa dostupných informácií boli do odmien zahrnuté," uvádza sa v liste.