Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Pracovníčka Generálnej prokuratúry chcela byť za úplatok čakateľkou

Budova Generálnej prokuratúry Foto: TASR/Michal Svítok

Zamestnankyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR sa pokúsila kúpiť si za úplatok miesto právneho čakateľa, ktoré by jej otvorilo dvere ku kariére prokurátorky.

Bratislava 10. apríla (TASR) – Zamestnankyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR sa pokúsila kúpiť si za úplatok miesto právneho čakateľa, ktoré by jej otvorilo dvere ku kariére prokurátorky. Spolu s ďalšími dvoma osobami ju dnes obvinili z nepriamej korupcie.

O prípade dnes informoval na tlačovej konferencii generálny prokurátor Jaromír Čižnár, spolu s policajným prezidentom Tiborom Gašparom a špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Konferencie sa zúčastnil aj námestník GP pre trestný úsek Peter Šufliarsky.

Čižnár vysvetlil, že prípad sa rozhodol medializovať, aj keď nevrhá dobré svetlo na jeho inštitúciu. Prokuratúra však podľa neho nemá záujem veci „ututlávať“. Druhým dôvodom je fakt, že chce odradiť všetkých ostatných, ktorí by mali v úmysle pokúsiť sa o niečo podobné.

Výberové konania na miesta čakateľov prokuratúry sa začínajú v pondelok (13.4.) a je o ne veľký záujem. Na 30 pozícií GP eviduje 560 uchádzačov. “Všetkým, ktorí dostanú takýto nápad, odkazujem, že dopadnú úplne rovnako,“ uviedol Čižnár na tlačovej konferencii.

O nepriamu korupciu ide v tomto prípade preto, že sprostredkovateľ úplatku oslovil brata prvého námestníka generálneho prokurátora Reného Vaneka. Ten mal u svojho brata celú záležitosť vybaviť. Vanek vec oznámil Čižnárovi, ten rozhodol o jej odovzdaní polícii. Tretia obvinená osoba mala úplatok poskytnúť. Obvinili ju z pomoci k prečinu nepriamej korupcie.

Policajný prezident Tibor Gašpar vysvetlil, že osoby boli vo štvrtok (9.4.) zadržané a dnes ich obvinili. Polícia zmonitorovala odovzdanie časti úplatku vo výške 3500 eur. Gašpar skonštatoval, že nepriamu korupciu v tomto prípade zdokumentovali dobre. „Podarilo sa zabezpečiť dostatočné množstvo dôkazných prostriedkov," ubezpečil.

Aj podľa špeciálneho prokurátora Dušan Kováčika sa vyšetrovanie zatiaľ vyvíja dobre. „Je to ukážka toho, že prokuratúra má jednoznačne záujem na odhaľovaní takejto trestnej činnosti a nedovolí, aby niekto vstupoval takýmto nekalým spôsobom do výberových konaní,“ uviedol.

Kováčik ani Čižnár nepredpokladajú, že by osoby mali byť stíhané väzobne. Generálny prokurátor uviedol, že jeho podriadenej momentálne nič nebráni, aby prišla budúci týždeň na výberové konanie, do ktorého sa prihlásila. Zároveň nevylúčil, že prijme voči nej, vzhľadom na jej obvinenie, personálne opatrenie.

Za nepriamu korupciu hrozí obvineným až dvojročné väzenie. Čižnár priblížil, že o priamu korupciu by šlo v prípade, keby sa obvinený rozhodol osloviť priamo prvého námestníka. Opísal zároveň, že obvinená osoba prvého námestníka ani jeho brata nepoznala.

„Považujem za totálnu drzosť, keď už niekto ani človeka nepozná a ide za ním s týmto, tak to už ja neviem, kde tí ľudia majú hranice,“ zhodnotil postup trojice obvinených.

Výberové konania na právnych čakateľov prokuratúry budú prebiehať celý budúci týždeň. Čakatelia po prijatí absolvujú trojročnú prax, ktorá je v prípade dobrých výsledkov zakončená prokurátorskými skúškami v Justičnej akadémii. Do funkcie prokurátora ich následne vymenúva generálny prokurátor.