Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

VIDEO: Prasynovec Štefánika odovzdal do úschovy štátne vyznamenanie

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku v Prezidentskom paláci 3. mája 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Vyznamenanie v paláci prevzala hlava štátu Zuzana Čaputová.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 3. mája (TASR) - Prasynovec generála Milana Rastislava Štefánika Peter Kaňka odovzdal Kancelárii prezidenta (KP) SR do úschovy štátne vyznamenanie Rad bieleho leva vojenskej skupiny I. triedy in memoriam. Minulý rok mu ho udelil český prezident Petr Pavel. V piatok vyznamenanie v paláci prevzala hlava štátu Zuzana Čaputová. Symbolicky tak urobili pri príležitosti 105. výročia Štefánikovej smrti, ktoré bude v sobotu (4. 5.).
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku v Prezidentskom paláci 3. mája 2024 v Bratislave. Pri príležitosti 105. výročia úmrtia M. R. Štefánika symbolicky odovzdal Kancelárii prezidenta SR do úschovy štátne vyznamenanie Rad bieleho leva vojenskej skupiny I. triedy in memoriam (na snímke).
Foto: TASR - Martin Baumann

Symbolickú prítomnosť Štefánika v priestoroch prezidentského paláca považuje prezidentka za príležitosť, ale aj záväzok konať tak, aby napĺňali ideály, ktorým veril. "Nepochybne by nám pripomenul, že vlastenectvo neznamená izoláciu a hrdosť na národ nemá nič spoločné s nevraživosťou k iným národom," povedala. Poukázal by tiež podľa Čaputovej na to, že spojenectvo a priateľstvo, ktoré Slovensko viaže k Česku a ďalším európskym štátom, treba kultivovať. "Rovnako ako si treba chrániť slobodu, pretože sám poznal jej cenu a vedel, že ju nemožno nadobudnúť bez obetí," poznamenala.

Kaňka je rád, že vyznamenanie môže zapožičať a dať možnosť vidieť aj na Slovensku. "Chcel by som vyjadriť veľkú vďaku, že ste ma prijali a môžem toto vyznamenanie sprostredkovať aj pre našich ľudí," povedal.

Podľa veľvyslanca Česka na Slovensku Rudolfa Jindráka je dôležité pripomínať si významné osobnosti, ktoré sa zásadne zapísali do histórie a bez ktorých by nenastali udalosti, ktoré formovali a dodnes formujú štátnosť oboch krajín. "Aktuálne vedieme medzi sebou určité diskusie o témach, na ktoré nemáme rovnaký názor. Vždy vravím, že vzťahy Slovákov a Čechov musíme posudzovať v ich celkovej šírke, v ich storočnej dobe trvania a vo všetkých historických súvislostiach, ktoré sa stali po vzniku Československa," poznamenal Jindrák.

Štátne vyznamenanie im memoriam udelil Štefánikovi český prezident Petr Pavel v októbri minulého roka za zásluhy o vznik Československa a v prospech Českej republiky.