Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

PRAVDA: Cirkev majetky nikdy nevlastnila

Foto: Logo Pravda

Podľa historičky Kataríny Zavackej má cirkev v štáte také výhodné postavenie, že v skutočnosti o žiadnu odluku od štátu nestojí.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Akékoľvek snahy štátu získať prehľad o hospodárení rímskokatolíckej cirkvi či jej vplyvu napríklad na školstvo sa doteraz podľa denníka PRAVDA skončili obvineniami zo strany najväčšej cirkvi z pokusov o návrat pred rok 1989.

Podľa historičky Kataríny Zavackej má táto cirkev v štáte také výhodné postavenie, že v skutočnosti o žiadnu odluku od štátu nestojí. Podľa nej aj posledné vyjadrenia jej popredných predstaviteľov, ktorí odluku podmieňujú navrátením zvyšného cirkevného majetku, považuje historička len za "habaďúru". Nijaké budovy či kostoly podľa Zavackej nechcú, pretože by sa museli o ne starať. Ide im najmä o lesy a pôdu. Na majetok, ktorý si privlastňujú, však podľa historičky nemajú nijaký nárok.

Zavacká pripomína, že tak za rakúsko-uhorskej monarchie, ako aj za prvej Československej republiky či dokonca aj za vojnovej "farskej" Slovenskej republiky cirkev v skutočnosti žiadne majetky nevlastnila. Boli jej len štátom zverené do užívania. Bez súhlasu štátu s ním preto nemohla narábať a každý rok musela vyúčtovávať stav hospodárenia so zvereným majetkom. Téme sa denník venuje na štvrtej strane v príspevku s názvom "Zavacká: Cirkev majetky nikdy nevlastnila".