Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

PRAVDA: NATO zvažuje novú základňu pre ochranu Ukrajiny aj u nás

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Denník uvádza, že ministerstvá obrany a zahraničných vecí túto informáciu nevyvrátili a uviedli, že orgány NATO v súčasnosti rokujú o posilnení bezpečnostných opatrení s ďalšími štátmi vrátane nášho.

Bratislava 29. januára (TASR) - "NATO vraj uvažuje o novej základni na Slovensku", zdôraznil v titulku článku na druhej strane denník PRAVDA. Bude Slovensko jednou z krajín, kde sa vybuduje nová vojenská základňa NATO? Vysoká americká diplomatka pre európske záležitosti Victoria Nulandová vyhlásila, že Severoatlantická aliancia chce zriadiť nové veliace základne pre väčšiu ochranu východnej Európy pre nepokoje na Ukrajine. Jednou z krajín, ktorých by sa to malo podľa nej dotýkať, je aj Slovensko.

Denník uvádza, že ministerstvá obrany a zahraničných vecí túto informáciu nevyvrátili a uviedli, že orgány NATO v súčasnosti rokujú o posilnení bezpečnostných opatrení s ďalšími štátmi vrátane nášho. Z oboch rezortov reagovali, že je predčasné komentovať konkrétne kroky NATO, pretože každé rozhodnutie v rámci aliancie podlieha súhlasu príslušných národných úradov členských štátov.

Podľa bezpečnostného analytika Mariána Majera, k výroku americkej diplomatky zatiaľ treba pristupovať opatrne. Majer totiž upozornil, že nie je známe, do akej miery bol zámer odkomunikovaný s ďalšími štátmi, ktorých sa vybudovanie základní týka. Vlani však zámer Slovenska zriadiť logistickú základňu NATO v Poprade rozbúril verejnú mienku.