Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

PRAVDA: Kiskove úroky Česi preplácajú 4-násobne

Kandidát na prezidenta SR Andrej Kiska. Foto: FOTO TASR - Martin Baumann

Česká nebanková spoločnosť TGI Money, ktorej je Kiska tretinovým spoluvlastníkom, zarába na poskytovaní úverov na kúpu bytov či domov.

Bratislava 10. marca (TASR) - Prezidentský kandidát Andrej Kiska je v Česku spolumajiteľom spoločnosti, ktorá poskytuje nebankové úvery.

Informuje o tom v dnešnom vydaní denník Pravda s tým, že táto firma požičiava ľuďom za podmienok, ktoré slovenské súdy označili za protizákonné a Česká obchodná inšpekcia jej udelila už niekoľko pokút.

Česká nebanková spoločnosť TGI Money, ktorej je Kiska tretinovým spoluvlastníkom, zarába na poskytovaní úverov na kúpu bytov či domov. Kým banky v Česku pri financovaní nového bývania na úver dávajú ročný úrok od 3 percent, TGI Money požaduje úrok od 13 percent. Česi teda v TGI Money oproti bankám úrok preplácajú viac ako 4-násobne, upozorňuje Pravda. Pripomína pritom súdny verdikt, podľa ktorého na Slovensku je už dvojnásobné preplatenie úroku v rozpore s dobrými mravmi.

Za to, že spoločnosť opakovane neuvádzala celkové splátky spotrebiteľa, jej udelila česká inšpekcia sankcie v sume 30.000 českých korún (1098 eur). "Česká obchodná inšpekcia uskutočnila najmä v rokoch 2010 a 2011 niekoľko kontrol v danej spoločnosti a dospela k rôznym porušeniam predpisov, za čo bola spoločnosť pokutovaná," uviedol pre Pravdu hovorca inšpekcie Jan Rotbauer.

Kiska v tomto podnikaní problémy nevidí. "Andrej Kiska nič nezamlčal. Nikdy sa netajil tým, že časť výnosu z predaja spoločností venoval na charitatívne projekty a časť naďalej zhodnocuje a z týchto investícií má príjmy. Informácie o obchodných spoločnostiach a ich orgánoch sú na Slovensku a v Českej republike verejne dostupné v internetových obchodných registroch už mnoho rokov," reagoval pre denník volebný štáb prezidentského kandidáta.

Foto: Logo Pravda